anthony_bourdain
Anthony Bourdain.

Mise-en-place-metoden: Lär av mästerkockarna och bli en bättre chef

Hört talas om ”mise-en-place”? Uttrycket, som kan översättas som ”allting på rätt plats” och beskriver den planeringsfas som inleder varje pass i köket, är helt centralt för stjärnkockar. Den legendariske kocken Anthony Bourdain har till och med kallat det för en religion.

Framgångsrika kockar har alltid förstått att planering är den absolut viktigaste ingrediensen i köket: Genom att noggrant gå igenom dagens schema, köksattiraljer och utrustning i förväg undviker man onödiga avbrott och distraktioner under arbetspasset.

Stressade chefer har mycket att lära av stjärnkockarnas metodik, hävdar Ron Friedman i en ny artikel på Harvard Business Reviews sajt.

Receptet är enkelt: Inled inte arbetsdagen med att kolla mejlkorgen, eftersom den får dig att fokusera på vad andra tycker att du borde ägna dig åt.

Starta istället varje arbetsdag med en ”intellektuell mise-en-place”, genom att fråga dig själv: Arbetsdagen är slut och jag lämnar kontoret med en enorm känsla av tillfredställelse. Vad har jag presterat?

Denna snabba övning, menar Friedman, låter dig skilja på de arbetsuppgifter som känns viktiga – och arbetsuppgifter som faktiskt är viktiga. Därefter bör du dela upp dagens tänkta prestation i specifika uppgifter. Ju mer specifik du är, desto bättre.

Genom att följa Ron Friedmans enkla råd kommer du förhoppningsvis kunna inleda dagen med banbrytande gastronomi, istället för att rensa upp gårdagens disk.

Läs mer: How to spend the first 10 minutes of your day.

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

allbright
Arbetsmiljö

"Är vanligt med sextrakasserier”

Över 20 000 inlägg på Twitter. Många har vittnat om sexuella trakasserier i kampanjen #MeToo. Men hur ser det på svenska arbetsplatser? Det är skrämmande vanligt, enligt stiftelsen Allbright.

robot_manniska
Annonssamarbete Chef + Företagsuniversitetet

Säg hej till ditt nya lärande

Bli din egen rektor. Fånga osynlig kunskap. Ledare som landar rätt i det nya lärandet har allt att vinna. ”Det här är en karriärdefinierande utmaning för chefer”, menar Daniel Kjellsson, Företagsuniversitetets framtidsstrateg.
lb16397
Arbetsmiljö

Sexanklagelser på jobbet – så agerar du som chef

En medarbetare blir anklagad för sexuella trakasserier. Hur agerar du som chef? Här är HR-expertens främsta tips.

gnaell-2
Arbetsmiljö

Var fjärde svensk är less på gnäll

Gnäll på en arbetsplats kan sluka energi. Nu uppger var fjärde svensk att det gnälls för mycket på jobbet, visar en undersökning. Här är 4 knep för att få bukt med problemet som chef.

langden
Arbetsmiljö

Forskning: Så orkar en chef i längden – 8 punkter

Döm dig inte själv, var din egen bästa kompis och lyssna på signaler från din kropp. Det är nycklarna för att orka i längden som chef, visar ny forskning från Stockholm Universitet.
kvin
Arbetsmiljö

Orsaken: Därför slutar kvinnliga chefer

Många kvinnliga chefer vill lämna detaljhandeln. Mer än var tredje chef funderar på/eller söker andra jobb. Orsaken skiljer sig från vad manliga kollegor uppger.
test2-4
Annonssamarbete Chef + Optapad

5 saker smarta chefer vet om ergonomi

Få chefer är utbildade i ergonomi. Ändå är det ofta där ansvaret för inköp av ergonomiska produkter landar. Vilse i djungeln av datormöss och specialhjälpmedel? Här är råden som hjälper dig välja rätt.
bilda
Arbetsmiljö

”Bra chef viktigare än hög lön”

Nu har nästa generation medarbetare sagt sitt. Över 11 000 unga har svarat på vad som är viktigast hos en arbetsgivare – och det är inte hög lön som prioriteras.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden