Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Sex sätt att besegra din obeslutsamhet

Beslutsfattande
Text: Redaktionen
Publicerad

1. Strunta i att verka smart
Ju smartare du är och ju mer angelägen att skydda ditt goda rykte, desto mer sannolikt är det att din obeslutsamhet bottnar i oron att verka korkad. Den rädslan är helt onödig. Skaka av dig den.

2. Lita på din magkänsla
Som Malcolm Gladwell slår fast i Blink, kan det vara för­ödande att misstro känslomässigt fattade beslut. Det du kallar din magkänsla är i själva verket kunskap blandat med erfarenheter. Kom ihåg uttrycket ”om du inte fattar rätt beslut kan du fatta be­slutet på rätt sätt”.

3. Varning för valets paradox
Riktigt smarta människor gör ofta dåliga resultat på flervalstest om de överväger alla alternativa svar på en fråga, i stället för att först besvara frågan och därefter kolla om deras svar är ett av alternativen. Ju bättre testet är, desto större är nämligen likheten mellan de felaktiga och de korrekta svaren.

4. Prioritera, prioritera

Människor som lider av obeslutsamhet blir ofta lamslagna av otydliga gränser. En chef kan till exempel ha svårt att fatta ett tufft beslut om det innebär att en omtyckt medarbetare måste sägas upp – för att han eller hon prioriterar vänskapen framför affären.

5. Acceptera begränsningar
Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser, kloka beslut och grundligt analyserade strategier, säger man. Men låt dig inte lamslås av analys. Handla, följ upp, justera och fortsätt.

6. Singla slant – en sista utväg

Den framstående amerikanske psykologen och filosofen William James sa: ”När du måste fatta ett beslut, men inte gör det, så är det i sig ett beslut.” Om du varken vet ut eller in återstår bara att singla slant för att bryta ditt psykiska dödläge. Hans verk Beslutsfattandets dilemma ­finns gratis på nätet.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden