Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Så planerar du semestern

Att planera dina medarbetares semester tar både tid och energi. Med Chefs tips blir semesterplaneringen ett rent (nåja) nöje.

Arbetsrätt
Text: Calle Fleur
Publicerad
Dags att planera semestern. Bild: Detalj ur affischen till filmen Sällskapsresan.

Du vet hur det är: ALLA dina medarbetare vill ha semester i juli. Småbarnsföräldrar kräver ledighet när förskolan och fritids har stängt. Och äldre medarbetare, eller de utan barn, vill inte känna sig orättvist behandlade.

Inte undra på att många chefer skjuter semesterplaneringen framför sig så långt det bara går. Vilket så klart bara ökar risken för konflikter och dålig stämning.

Vad att göra?

Rullande semesterscheman används av vissa arbetsplatser, men är inget att rekommendera: Systemet är oflexibelt och inte alls anpassat till individerna som arbetar i din organisation.

En scanning av experttipsen på nätet utmynnar istället i 5 enkla och konkreta tips, som förhoppningsvis gör semesterplaneringen till ett rent nöje:

1. Börja NU. Snart är vi inne i april. Sen kommer påsk, klämdagar och en oavbruten period av skolavslutningar, förskoleshower och studentavslutningar. Har du inte redan börjat planera dina medarbetares semester är det dags nu. Men ge dem god tid att kolla i kalendern.

2. Bestäm dig. Låt alla vara delaktiga i semesterplaneringen, till exempel genom ett särskilt möte, men abdikera inte som chef. Du bör veta vart du vill, annars är risken stor att schemaläggningen slutar med bråk. Utarbeta en semesterpolicy med vad som gäller för vissa grupper (till exempel småbarnsföräldrar), om du tror att det kan hjälpa.

3. Var vettig. Dina medarbetare mår bäst av sammanhängande ledighet (tro det eller ej, det gör du också). Låter du semesterperioderna löpa från mitten av juni till mitten av juli, och mitten av juli till mitten av augusti,  får alla vara lediga några veckor i juli.

4. Ge apan till någon annan. Att planera semester tar både tid och energi. För mycket att göra? Utse en person som alla litar på och låt hen sköta schemaläggningen.

5. Håll koll på arbetsrätten. Enligt semesterlagen har alla arbetstagare (i princip) rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli och augusti. Går pusslet inte ihop? I värsta fall måste du själv gå in och fördela semesterperioderna. Om du och någon medarbetare inte kommer överens har du sista ordet. Men du får inte meddela ditt beslut för sent.

Redan klar? Dröm dig bort till din egen semester med några av våra mest populära artiklar:

Källor: Sofia Lisiderius Gustavii, organisations- och verksamhetsutvecklare på Metoda konsulter; Ledarna; äldre artiklar på Chef.se och Unionen.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden