Så motstår du frestelsen

Hälsa
Publicerad

Förmågan att invänta en andra marshmallow i stället för att direkt glufsa i sig den första har kommit att bli den ultimata symbolen för självkontroll. Men psykologiprofessor Walter Mischel, som ägnat sitt liv åt studien, tycker att den viktigaste upptäckten har kommit i skymundan. Och det är möjligheten att lära sig självkontroll som vuxen. Aktuellt så här i tider av nyss avlagda nyårslöften.

”Den stora upptäckten är att vi genom att använda en abstraktion för att kyla ner det heta begäret, kan vänta på belöningen. Förändringen ligger alltså i vad man tänker om det begärliga föremålet”, förklarar Walter Mischel på telefon från New York.

Studierna visar att de som är bra på att motstå frestelser har större aktivitet i prefrontala cortex. Mischel kallar det för det kalla systemet för att det är kognitivt, reflekterande och tar hänsyn till framtiden.

När min kropp blev sjuk insåg jag att dessa frestelser inte var gåvor av njutning utan rent gift för mig.

De som är sämre på att skjuta upp belöningar har större aktivitet i de delar av hjärnan som är kopplade till lust, njutning och missbruk. Det så kallade heta systemet är emotionellt och omedelbart – ”jag vill ha det nu”. (Samma som Nobelpristagaren Kahnemans system 1 och system 2.)

Kärnstrategin är att kyla ner ”nuet” och hetta upp ”framtiden”. Det gör du genom att presentera rätt bild för din hjärna, distansera dig från begäret och tänka innan du agerar.

”Jag älskade att äta kakor, croissanter, pasta och sachertårta men blev tidigt glutenintolerant. När min kropp blev sjuk insåg jag att dessa frestelser inte alls var gåvor av njutning utan rent gift för mig. Och man äter inte gift. Det är klart att det är svårt, men det blir betydligt lättare om vi kan tänka om från ”hur ska jag kunna avstå från dessa underbara godsaker” till ”hur i all världen kan jag äta något som är giftigt för mig”, säger Walter Mischel.

LÄS OCKSÅ: 

Nytta, nöje och hälsa – så lyckas du med gåmöten 

Exklusivt träningsprogram för stressade chefer

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden