Annons:

När något går fel, eller man upptäcker att man befinner sig i underläge, gäller det att förvandla det negativa till något positivt. Jag fick lära mig det tidigt när jag kämpade med min dyslexi.

Jag slutade skolan när jag var 16 år gammal, delvis på grund av dyslexin. Jag kunde inte alltid hänga med i det som pågick, så jag tyckte inte lektionerna var intressanta och blev distraherad. Mina lärare trodde att jag bara var lat, för på den tiden förstod man inte dyslexi lika bra som man gör i dag.

En av mina sista dagar i skolan sade rektorn till mig att jag antingen skulle hamna i fängelse eller bli miljonär. Det var ju en ganska märklig förutsägelse, men på sätt och vis fick han rätt på båda punkterna!

Något som definitivt var sant var att jag tänkte på ett annorlunda sätt än mina klasskamrater, och att jag hade gjort det från tidig ålder. Under hela min tonårstid fokuserade jag bara på att försöka starta ett företag och skapa någonting. När jag slutade skolan ägnade jag all min energi åt att förvandla tidskriften “Student” till en rikstäckande publikation och en lönsam verksamhet.

Genom åren har mitt annorlunda sätt att tänka hjälpt mig att göra Virgin Group framgångsrikt. Mina inlärningssvårigheter blev till och med vägledande för hur vi kommunicerar med våra kunder. När vi lanserade ett nytt företag såg jag till att annonser och marknadsföringsmaterial visades för mig. Jag bad till exempel de som presenterade kampanjen att läsa upp allting högt. På så sätt kunde vi testa formuleringarna och det övergripande konceptet. Om jag snabbt kunde greppa det hela så hade det klarat provet – vi skulle endast kunna förmedla vårt budskap om jag kunde förstå det direkt.

Jag kollar fortfarande våra annonskampanjer i dag. För mig är det viktigt att vi fortsätter att använda vanligt språk istället för affärsjargong. Vår bank, Virgin Money, talar inte om “finansiella tjänster” eller “ledande branschförståelse”. Vi talar snarare om att bygga upp en bättre bank för alla.

Detta fokus – enkelhet och tydlighet – sträcker sig också till våra företags kärnvärden: Virgin-företagen står för bra valuta för pengarna, kvalitet, innovation och lekfullhet.

När jag stötte på utmaningar hittade mitt team och jag sätt att komma runt dessa. Under många år drev jag Virgin Group utan att veta skillnaden mellan nettovinst och bruttovinst, så vi hade en del underliga styrelsemöten!

Trots det kunde vi alla arbeta tillsammans på ett smidigt sätt, eftersom jag hade lärt mig konsten att delegera redan i tonåren. Detta är en förmåga som inte är så lätt för somliga, men när man har dyslexi måste man lita på att andra kan utföra uppgifter för ens egen räkning. I en del fall kan detta inbegripa läsning eller skrivning. Då måste man lära sig att släppa taget.

Som entreprenör lärde jag mig hur viktigt det var att omge mig med personer som var bättre än jag på vissa specifika uppgifter. Det gav mig fördelar, eftersom det gav mig möjlighet att fokusera på det jag var bra på. Vi anställde fantastiska människor i hela Virgin Group för att sköta våra affärer, vilket gav mig utrymme att tänka kreativt och strategiskt på nya satsningar och äventyr.

Det var inte förrän jag var en ung vuxen som jag till fullo insåg att jag hade dyslexi. Vid det laget kände jag också till de utmaningar som kan vara en drivande kraft för framgång.

I en studie från 2005 fann man att en av tre amerikanska entreprenörer kan identifieras som dyslektiker. Andra forskare har visat att personer med denna funktionsnedsättning ofta har överlägsen förmåga att upptäcka mönster och greppa större sammanhang. Entreprenörer som Thomas Edison, Henry Ford, Ted Turner och Charles Schwab hade alla dyslexi.

Om du är dyslektiker är det viktigt att du inte känner dig underlägsen bara för att du inte kan stava vartenda ord i ordboken. Variera dina aktiviteter och intressen så att du kan upptäcka dina styrkor – i mitt fall visste jag att jag ville skapa något där unga människors röst kunde höras. Det innebar att skapa en tidskrift och ett företag för att kunna betala räkningarna.

Man tror att till och med Albert Einstein hade dyslexi. Den berömde fysikern sade en gång att “det är ett mirakel att nyfikenheten kan överleva formell utbildning”. Det är speciellt sant om man har dyslexi. Att man inte är exceptionell just i akademisk bemärkelse innebär inte att man inte kan vara exceptionell.

Oavsett vilka personliga utmaningar du måste övervinna måste du vara modig nog att acceptera att du är annorlunda. Du måste ha modet att lita på dina instinkter och vara redo att ifrågasätta sådant som andra inte gör. Om du gör det kan du ta vara på tillfällen som andra kanske missar. Tro på dig själv, och använd allt du kan – även dina hinder – som medel att driva dig framåt på vägen mot framgång. Vem vet vad du kan uppnå?

 

0 Kommentarer

Kommentera

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>