pontus-2
Pontus Frithiof. Foto: Martin Löf.

”Turbulensen gjorde mig till en bättre chef”

Det är sommaren 1990. Den då 18-årige Pontus Frithiof har tänkt sig en skön semester från jobbet som kock på krogen Eriks. Men hans chef, stjärnkrögaren Erik Lallerstedt, har andra planer:

”I din ålder är man inte ledig”, säger han och ordnar ett sommarjobb på Villa Källhagen på Djurgården i Stockholm åt sin unge medarbetare.

Restaurangen har precis belönats med en stjärna i Michelinguiden och människor vallfärdar dit. På Pontus Frithiofs första kväll har de omkring 150 gäster. I köket är de däremot bara tre personer.

Läs också: Frånvaro-mejl? Se upp för de här dödssynderna!

Trots sin relativt korta erfarenhet får Pontus Frithiof ansvara för en egen spis. I vanliga fall är det en uppgift som skulle ha krävt en veckas upplärning, men den här kvällen får han nöja sig med några minuters instruktioner.

De förstekta lammen och ankorna tar snabbt slut och i all hast kastar Pontus Frithiof in ett gäng nya ankor i ugnen. I brådskan hamnar de för nära elementet och när restaurangens ägare kommer in i köket och öppnar ugnen möts han av en eldsflamma.

På något sätt – Pontus Frithiof minns inte hur – löste sig allt. Men när arbetspasset är över och han ensam står och städar kylen är han nära att börja gråta.

”Det är fortfarande det värsta servicepasset jag har kört i hela mitt liv”, säger han i dag, nästan 30 år senare.

Läs också: ”Coach är en otydlig titel”

Samtidigt tycker han att händelsen – som finns beskriven i boken Fuckups och businessblunders av Ebba Hallin och Nils von Heijne – gav honom lärdomar som han har haft nytta av under hela sin karriär.

Inte minst tycker han att erfarenheten har gjort honom till en bättre arbetsgivare eftersom den fick honom att inse hur viktigt det är att ha koll på vad medarbetarna klarar av.

”Som chef måste jag känna att jag ger min personal rätt uppgifter. Själv hade jag ett ganska hårt psyke, så jag fixade det där. Men det hade kunnat bli så att jag aldrig mer kom tillbaka”, säger Pontus Frithiof.

Men tillbaka kom han. Och sedan dess har karriären mer eller mindre gått som på räls. Redan som 24-åring var han näst högst i köket på Sjömagasinet och som 26-åring blev han kökschef på Eriks.

Läs också: 14 toppchefers bästa boktips

I dag driver han ett eget restaurangimperium med en cateringverksamhet och sex restauranger, däribland Tidningshuset, Burger and Lobster och Atelier 23.

Trots alla framgångar var kock inte det första yrke som lockade Pontus Frithiof – som barn ville han bli kapten på en Finlandsfärja. Däremot kom matlagningen in tidigt i hans liv. Intresset fick han med sig hemifrån, och när han fick en prao-plats på en restaurang visade det sig ganska snart att han hade hamnat rätt.

”Jag blev alldeles upprymd när jag kom in i köket, och kände att ’shit, det här är någonting jag skulle vilja hålla på med’. Det är en speciell puls, jargong och atmosfär på en restaurang som jag tror att det är svårt att lära sig leva utan när man väl har vant sig”, säger han.

Även entreprenörskapet väckte tidigt hans intresse. Som 14-åring drev han en cykelverkstad med en kompis och lagade punkteringar åt folk i huset. Han har också drivit cateringverksamhet i Paris.

Men det var först 1998, när han köpte restaurangen Eriks av Erik Lallerstedt som det tog fart på allvar.

Läs också: 7 bästa metoderna för feedback

”Målet då var att driva Sveriges bästa restaurang. Och det nådde vi efter andra året när vi kom på delad förstaplats med Operakällaren. Då kände jag att ’jag vill mer än det här’.”

Samtidigt önskar han att han hade satsat på att skaffa sig en bredare teoretisk kompetens. Det är han noga med i dag.

”Jag tänker mycket på utbildning för min egen personal och för mig själv, hur vi ska utvecklas och bli bättre. Och bättre blir man inte bara genom att stå bakom en spis och steka fläsk, utan också genom att gå kurser och utbildningar.”

En anledning till att han inte har satsat mer på att utbilda sig är att han har haft bråttom och inte har velat ta sig den tiden.

”Jag kan känna att det har gått lite väl fort för mig. Om jag ser på vad jag har gjort sedan jag började så har jag hunnit med mer än vad många hinner under en hel karriär – och då har jag ändå ganska många år kvar”, säger Pontus Frithiof.

Läs också: 3 sätt att bädda för din exit

Pontus Frithiofs tre karriärtips

1 Jobba med mål som känns relevanta för din personal. I mitt fall innebär det att inte enbart fokusera på ekonomi utan att exempelvis sikta på någon utmärkelse.

2 Skaffa dig en mentor. Det behöver inte vara någon från samma bransch, så länge ni har gemensamma beröringspunkter, exempelvis ett stort personalansvar.

3 Bygg en stark organisation genom att tillsätta bra chefer. Det tar lång tid att göra en lyckad rekrytering, men det är bättre att det blir rätt än att det går fort.

Läs också: 5 punkter som avgör din attraktionskraft

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Karriär

8 tecken på att du bör byta jobb

Du har maximerat din potential på din nuvarande arbetsplats och det blir allt tuffare att gå upp på morgonen. Här är 8 andra – säkra – tecken på att det är dags att byta jobb.

Sponsrat Chef + Linkedin

Proffsknepen: Så lockar du talanger på Linkedin

Rekryteringsjättarna Spotify och Experis vet hur man hittar talanger och maximerar effekten av Linkedin. Här delar de med sig av lärdomarna som ger ett försprång i talangjakten.
Karriär

Här är svaret på den svåraste intervjufrågan

Du är på väg att landa drömjobbet. Då kommer den klurigaste intervjufrågan: ”Var ser du dig själv om fem år?”. Så här ska du tackla frågan enligt ledande rekryterare.
Karriär

5 punkter: Få jobbet – med drakdödande historia

Du är kallad till intervju och är en av kandidaterna till ditt drömjobb. Men hur fångar du arbetsgivarens uppmärksamhet? Här är fem punkter för att landa jobbet – med en drakdödande historia från ditt yrkesliv.
Karriär

Därför vill ingen kvinna bli Uber-vd

Uber har anklagats för att ha en sexistisk machokultur. Nu ska taxibolaget hitta en ny vd – men trots en rad försök har alla kvinnor som blivit erbjuden jobbet tackat nej.

Karriär

Frida Ohlin, 16, är Sveriges yngsta kommunchef

Kultur- och fritidschefen gick på semester. Då valde Värmdö kommun att plocka in en vikarie från ett annat håll. Valet föll på Frida Ohlin, 16, som i två veckor är Sveriges yngsta kommunala chef.
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Karriär

5 enkla knep: Så maxar du din Linkedin-profil

Underskatta inte din Linkedin-profil när du vill få extra skjuts i karriären. Fem små justeringar kan göra underverk.

Karriär

Liseberg-chefens tuffa pris: Förlorade kärleken

När Lisebergs vd Andreas Andersen tillträdde ville han förändra allt. Motståndet var starkt och kulturkrockarna många. I dag är han ute på andra sidan och älskar sitt jobb. Men han har betalat ett högt pris.

Karriär

4 tips: Kom över din talarskräck på scen

Rädd för att tala inför folk? Då är du inte ensam. Många chefer tycker att det är nervöst. Men med rätt verktyg kan du lära dig att bli både underhållande, trygg och tydlig.

Karriär

Pepparkaks-prinsens tuffa karriärresa: "Gjorde bort mig”

En tuff arvstvist och en misslyckad satsning på en kakfabrik i Vingåker höll på att knäcka ”pepparkaks-prinsen” Christoffer Sai Öberg. Men han valde att kämpa och det är han tacksam över i dag.

Karriär

Toppcheferna som tjänar bäst – hela listan

Två av de tre myndighetscheferna med högst månadslön är kvinnor. Men längre ner på topplistan är det desto fler män, visar en genomgång av Sveriges Radio.
Experterna

”Får alltid stå i skuggan – dags att byta jobb?”

Katarina drunknar i arbete samtidigt som en överordnad tar åt sig äran för hennes arbete. Nu får hon hjälp av Chefs expert för att lösa situationen.
Karriär

Topp 3: Heta kompetenser för chefer just nu

Nytänkande, strategisk och kreativ. Dessa egenskaper är attraktiva som ledare. Men det är helt andra kompetenser som efterfrågas i jobbannonser för chefer just nu.
Karriär

Studenter: Bra chef viktigare än hög lön

En häftig arbetsgivare med status och hög lön är inte viktigast för nyutexaminerade studenter. I stället anser flest att bra kollegor och ett gott ledarskap är avgörande i valet av arbetsgivare, visar en färsk undersökning.
Karriär

Här är 500-topplistan – med bara kvinnliga chefer i u-länder

Män är ofta i kraftig majoritet på globala topplistor över företagsledare. I Fortunes senaste lista var endast 5,4 procent kvinnor. Men nu finns det en alternativ lista – med enbart kvinnliga chefer från utvecklingsländer.