Lusten styr Uberchefen

Karriär
Text:
Publicerad
Alok Alström, Sverigechef för Uber. Foto: Niklas Nyman

Fotnot: Sedan denna artikel publicerades har Alok Alström slutat arbeta på Uber.

Anställningsintervjuer kan ske på många olika sätt. För två år sedan körde Alok Alström runt bland bergstopparna på gränsen mellan Georgien och Ryssland för att hitta mobiltäckning.

Vid en vägkant bromsade han in och svarade på de Londonbaserade rekryterarnas frågor via Skype.

En lång rad tester och intervjuer senare var tjänsten som Sverigechef på taxitjänsten Uber hans.

Läs också: 16 uttryck som får dig att verka oproffsig

”Jag styrs av lust och passion att förändra världen till det bättre”, säger Alok Alström.

I vissa cv kan man utläsa en tydlig röd tråd. Inte i Alok Alströms.

”Jag förstår att min karriär kan ge ett spretigt intryck. Jag har aldrig haft någon plan, men tycker att det mesta är roligt när man nördar ner sig i det”, säger han.

Första jobbet i Uppsala, där han växte upp, var på en brottsförebyggande enhet. Han skulle se till att en grupp ungdomar på glid sommarjobbade. Första dagen stal ungdomarna en golfbil.

”Jag lärde mig mycket av att försöka vända deras inställning och få dem att förstå att livet också kan bestå av möjligheter”, säger Alok Alström.

Alok Alström präglades av sin egen uppväxt som kan delas in i två kapitel. Det första i ett så kallat problemområde i Uppsala, innan hans mamma flyttade honom till en skola på andra sidan stan, med villabarnen.

Läs också: Ultimata listan: 5 saker utmärkta ledare gör varje dag

”Den där insynen i två parallella världar har skapat en känsla av att det inte finns en enstaka sanning. Det finns bara olika uppfattningar och åsikter”, säger han.

Efter fyra år på Handelshögskolan har han bland annat arbetat på Procter and Gamble, som Los Angelesbaserad konsult på Boston Consulting Group och som affärsutvecklingschef på beslutsstödsbolaget Bisnode.

”Jag tror inte på att stå och stampa för länge på samma plats. Man måste ha lite hastighet på sin karriär. Ibland går det fel. Och det får det göra. Så länge man inte har varit slarvig är det okej. Det är så man lär sig.”

Läs också: Topp-vd:n slutade jobba – blir hemmaman på Mallorca

Vilket är ditt värsta karriärmisstag?

”Att läsa finans på Handels. Det skulle jag inte ha gjort. Jag var aldrig särskilt intresserad. Det har lärt mig att välja efter lust. Då blir det oftast bra. Vet man inte vad man ska göra får man sätta igång och göra något ändå. När jag tröttnade på Handels anmälde jag mig till en kurs i genusvetenskap och bestämde mig för att resa jorden runt. Det gav mig nya perspektiv och en annan dynamik”, säger han.

Hösten 2015 läste han i tidningen att företaget Uber, som erbjuder en app-baserad digital tjänst för beställning och betalning av taxiresor, saknade en Sverigechef som kunde svara på frågor när det omdebatterade bolaget anklagades för skattefusk.

Alok Alström ringde dem och sa:

”Jag märker att ni har lite utmaningar. Jag är gärna med och hjälper till.”

Efter den där anställningsintervjun på en bergstopp och några analystester och intervjuer senare var jobbet hans.

”På gymnasiet läste jag bioteknologi. Steget till Uber kanske tycks långt, men utmaningarna är delvis samma. Jag tycker om att utforska och att se samband. När det kommer ny teknik kan ekosystemen förändras och det är precis vad som har hänt med Uber. Jag älskar den intellektuella stimulansen som det innebär att vara med rita om kartan för hur saker görs. Jag vill vara med och förändra världen till det bättre”, säger han.

Läs också: Vanliga misstag på jobbintervjun och hur du ska svara istället

Alok Alströms tre karriärtips

GÖR DET. Fundera inte så mycket. Säg ja till utmaningar i stället för att analysera sönder dina val på förhand. Du märker snart om du har valt rätt. Av felvalen lär du dig mest.

SÖK EGNA SVAR. Inför ett problem eller en utmaning är det lätt att bli lat och feg och be någon i omgivningen att svara på dina frågor. Men ställ inga frågor innan du har minst två svar själv. Annars begränsas du.

3 SÖK LUST. När du har roligt är du beredd att spendera alla de där timmarna som gör att du blir bra. Och när du blir duktig på något blir det ännu roligare. Du är inne i en positiv spiral och kan nå hur långt som helst.

Läs också: 4 råd för att avsluta ett möte

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden