Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Det kan hjärnforskning – och farmor – lära dig om ledarskap

Okategoriserade
Text: Calle Fleur
Publicerad
Illustration: Kristin Lidström.

I ett spännande blogginlägg på sajten strategy+business går Eric J. McNulty, forskningschef vid National Preparedness Leadership Initiative, igenom sina bokfavoriter från det gångna året.

Och det är inga ”vanliga” ledarskapsböcker som har fångat McNultys intresse. Istället driver han tesen att böcker om sprillans ny hjärnforskning kan lära oss betydligt mer om ledarskap, än någon gammal topp-vd:s memoarer.

Dessutom konstaterar han att slående många av slutsatserna i böckerna (McNulty nämner Daniel Kahnemans Thinking, Fast and Slow , David Eaglemans Incognito: The Secret Lives of the Brain, Srini Pillays Your Brain and Business: The Neuroscience of Great Leaders , Maria Konnikovas Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes, and Mahzarin Banaji and Anthony Greenwalds Blindspot: Hidden Biases of Good People) bekräftar de sex ledord hans gamla farmor lärde honom för många år sedan:

1. Döm inte boken efter sitt omslag. Hjärnan kategoriserar allt den ser för att underlätta våra liv. Inte undra på att vi samlar på oss så många fördomar och stereotyper, som riskerar att färga våra beslut vare sig vi vill det eller inte. Att kämpa mot stereotyperna i hjärnan kräver hårt arbete.

2. Rensa huvudet med en promenad. I Mastermind hänvisar Konnikova till forskning som visar att det räcker att ”observera naturen” i 10 minuter varje dag för att slappna av och fokusera bättre. Alltså: Ta en promenad på lunchen och bli en bättre chef.

3. Ibland vinner du, ibland förlorar du. Kahnemans hyllade bok Thinking, Fast and slow konstaterar att det är dumt att fokusera på enskilda vinster och förluster. Tänk som en börsmäklare: Inse att förluster är oundvikliga och mät resultat över tid. Det gör hjärnan betydligt bättre lämpad att fatta goda beslut.

4. Sov på saken. Vår hjärna är den ultimata superdatorn, konstaterar Konnikova. Ibland måste den få tid att sortera information, hitta mönster och fokusera. Låt telefonen vila på pendeltåget eller bussen – och glo.

5. Singla slant. Nej, det handlar inte om att lita på slumpen. Enligt Eagleman kan du vinna mycket på att singla slant om du är osäker på en rekrytering eller ett visst beslut. Men bara om du samtidigt lyckas bedöma din reaktion när myntet landar på bordet. Blir du lättad över ett visst resultat är det antagligen ett tecken på att ditt undermedvetna redan har bestämt sig för vilken väg som är rätt att gå.

6. Det är trevligt att vara viktig, men det är viktigt att vara trevlig. Den kända hjärnforskaren David Rock har visat att hjärnan behandlar ”social” smärta på samma sätt som fysisk smärta. Vikten av att ha en arbetsplats som medarbetarna upplever som rättvis, delaktig och inkluderande kan inte nog understrykas.

Läs mer: The keys to leadership – your brain and my grandmother (strategy+business)

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden