skola_rektor
Bild: Omslagsbild (beskuren), SNS Förlag

Rektorernas allvarliga förtroendekris

Mycket fokus på rektorsrollen nu!

På gårdagens DN Debatt-sida föreslog Socialdemokraterna att rektorstjänsten bör delas upp i två delar: En intendent ska sköta administrationen, medan rektorn fokuserar mer på det pedagogiska. Hur det ska gå till rent praktiskt återstår att se. För ett år sedan konstaterade Chef att det i genomsnitt bara är 0,6 sökande per rektorstjänst i Sverige.

Hur som helst: I dag släpper SNS en ny forskningsrapport, Rektor – en stark länk i styrningen av skolan – som pekar på en allvarlig förtroendekris mellan rektorer och lokala politiker.

Några slutsatser:

– 43 procent av de tillfrågade rektorerna anser att politikerna i utbildningsnämnden saknar tillräcklig kompetens för att utveckla skolan.

– I sin tur hävdar knappt en tredjedel av de ansvariga politikerna att rektorerna är tillräckligt kompetenta.

– 50 procent av rektorerna upplever att de saknar kontroll över viktiga beslut om medarbetare och ekonomi. Dessutom anser bara 11 procent av rektorerna att de kan påverka besluten i den lokala politiska nämnden.

”Tidigare forskning visar att rektorn har stor betydelse som ledare för den pedagogiska verksamheten och elevernas resultat. Därför är det oroande att Sveriges rektorer upplever att deras ansvar och befogenheter begränsas av lokalpolitikernas styrning”, säger docent Elisabet Nihlfors, en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

I rapporten ger forskarna flera förslag på hur rektorernas roll ska kunna stärkas. Bland annat måste rektorn ges mandat och ordentliga förutsättningar att styra skolans verksamhet. Dessutom bör en rikstäckande och obligatorisk rektorsutbildning införas.

Läs hela studien här: Rektor – en stark länk i styrningen av skolan (pdf).

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

aa9i5366
 

Så var Chefdagen

Kardinaler! Partiledare! Google-chefer! Överbefälhavare! Den 12 oktober var det dags för Chefdagen – Sveriges viktigaste ledarskapsseminarium. Häng med i efterhand.
robot_manniska
Annonssamarbete Chef + Företagsuniversitetet

Säg hej till ditt nya lärande

Bli din egen rektor. Fånga osynlig kunskap. Ledare som landar rätt i det nya lärandet har allt att vinna. ”Det här är en karriärdefinierande utmaning för chefer”, menar Daniel Kjellsson, Företagsuniversitetets framtidsstrateg.
intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

test1
Metodbanken

Testa dig: Hur bra ledare är du?

Chef har kokat ned 20 års erfarenhet av ledarskap till 9 punkter. I vårt test kan du se hur du levererar och bjuda in andra att ge feedback.

lina
 

Maktparadoxen avgör vem som håller i längden

Trodde du att vassa armbågar och hänsynslöshet lönar sig för den som vill nå maktpositioner? Tänk om. De senaste decenniernas ledarskapsforskning visar att positiva beteenden, som skapar lojala sociala nätverk, är det som ger verkligt inflytande.
nishteman-hosseini-3
 

”Två tar över hela mötet – varje gång”

Två talföra medarbetare tar över varje möte – hur styr man upp så alla får säga sitt utan att tappa den informella kreativa stämningen? Det undrar en chef – och psykologen har ett svar.
test2-4
Annonssamarbete Chef + Optapad

5 saker smarta chefer vet om ergonomi

Få chefer är utbildade i ergonomi. Ändå är det ofta där ansvaret för inköp av ergonomiska produkter landar. Vilse i djungeln av datormöss och specialhjälpmedel? Här är råden som hjälper dig välja rätt.
callermo
 

”Man måste få kräkas lite ibland”

Det finns bara ett sätt att ta hand om de rädslor och den oro man har som chef, enligt Lena Callermo, avdelningschef på Naturvårdsverket. Precis som 38 procent av cheferna i Chefs undersökning säger hon att det viktigaste är att ha människor omkring sig som man kan prata med. Såväl nätverk och andra chefer som partner och vänner.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden