Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Karriärplanen – din bästa väg framåt

Tillbaka från semestern är många redo för en förändring på jobbet. Dags för större utmaningar? Byta arbetsplats eller bransch? En karriärplan hjälper dig att staka ut vägen framåt.

Karriär
Text:
Publicerad

Under en längre ledighet är det inte ovanligt att tankar man har tryckt tillbaka under månader och år kommer upp till ytan:

Hur länge ska jag jobba kvar? Utnyttjar jag min fulla kapacitet? Ska jag söka nya utmaningar?

Några veckor in i arbetshösten finns risk att man är tillbaka i mötesträsk och livspussel och skjuter förändringen på framtiden.

”En studie som Folkuniversitetet har gjort visar att 50 procent av alla yrkesverksamma svenskar i åldrarna 40 till 55 år vill byta arbete, men bara 14 procent av dem söker aktivt nytt jobb”, säger Charlotte Hågård som i 20 år har arbetat som som karriär- och chefscoach och skrivit sju böcker i ämnet.

Undersökningen – Mitt i karriären-barometern – handlar inte specifikt om chefer, men Charlotte Hågård menar att siffrorna sannolikt är samma för personer i arbetsledning.

”Vad hindrar så många från att ta steget? Är det bekvämlighet? Att man inte vet vad man vill göra i stället? Jag tror att många inte vet vad man ska börja med”, säger hon.

Att skapa en karriär- eller utvecklingsplan är att bli chef över sin egen karriär, att ta reda på vad du egentligen vill och se till att jobba mot att det faktiskt blir så.

Men för att fungera måste karriärplanen rymma kortare och längre perspektiv. Den måste också vara konkret och ständigt aktuell.

Hennes råd är att titta inåt, utåt och framåt.

Så skapar du en karriärplan:

1. Se inåt. En ordentlig självinventering är grundläggande. Man kan ställa sig själv ett antal kontrollfrågor:

 Vad är viktigt för mig i mitt arbete?

 Vad tycker jag är roligast och tråkigast med mitt jobb?

 Vad brinner jag för? Vad är mina styrkor?

 Får jag utnyttja de styrkorna i mitt arbete varje dag?

Ringa in kompetenser och egenskaper. Om det är svårt att göra analysen själv finns professionell hjälp att få från exempelvis en chefscoach.

2. Se utåt. När man har fått en tydligare bild av sig själv är det dags att vända blicken utåt och undersöka verkligheten.

 Vilka arbetsuppgifter ser jag framför mig?

 Vilken arbetsmiljö?

 Ska jag fortsätta att vara chef? Vill jag vara chef över fler än i dag?

 Vilken är den ideala anställningsformen – projekt, eget företag, anställd?

Titta på alternativa karriärvägar. Vad lockar internt? Är jag intresserad av att byta arbetsplats eller till och med byta bransch? Intervjua personer i omgivningen för att ta reda på vad det innebär att jobba i en bransch du är nyfiken på. Ofta skiljer sig utifrånbilden rejält från verkligheten.

3. Se framåt. När du har tittat inåt och utåt är det dags att titta framåt. En karriärplan bör rymma tre tidsperspektiv:

 Om 7 år: Hur vill jag att mitt liv ser ut då?

 Om 3 år: Hur vill jag att min karriär ser ut då?

 Om 1 år: Hur vill jag att mitt jobb ser ut då?

”Man ska börja med att fundera över den stora frågan, hur man vill forma sitt liv. Då blir det lättare att anpassa inriktningen på sin karriär”, säger Charlotte Hågård.

För att karriärplanen ska göra skillnad bör man stämma av mot den minst en gång i veckan.

”Man kan plocka ut några nyckelord och ha dem i telefonen, på en Post-it-lapp eller som skärmsläckare på datorn. Det är bra att hela tiden påminna sig om att man har en idé och en vision om vart man är på väg. Målet är inte bara att få ditt drömjobb utan också att leva det liv du vill”, säger Charlotte Hågård.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden