johanna-frelin-foto-alexander-pihl
Johanna Frelin, vd Hyper Island. Foto: Alexander Pihl.

Johanna Frelin om morgondagens ledarskap

Hur definierar du morgondagens ledare?
”Som någon som måste kunna leda morgondagens medarbetare. Dagens unga är enormt globala, sociala och demokratiska. De kommer inte att stå ut med ett hierarkiskt ledarskap. Sedan måste morgondagens ledare också kunna arbeta i team – och låta medarbetarna ta ansvar och fatta egna beslut.”

Hur måste man vara för att klara av att leda sådana medarbetare?
”Man måste vara väldigt lyhörd och jobba mycket med värderingar. Dagens unga motiveras inte nödvändigtvis av att tjäna pengar, så man behöver vara enormt inspirerande. De vill förverkliga sig själva, växa som personer och tillföra världen något. Bonusar är helt bortkastade på många av dem.”

Hur ”poppig” måste man vara då? Kan man, som du, ha kavaj?

”Jag skulle aldrig drömma om att åka runt på skateboard här inne. Jag är den jag är. Jag klär mig som jag gör för att jag tycker att det är snyggt och passar en vd. Men jag har inte alltid kavaj på jobbet.”

Handen på hjärtat – lever du som du lär?

”Jag försöker, men man blir aldrig fulländad. Ibland kan jag använda min personlighet till att vara morgondagens ledare, ibland får jag anstränga mig väldigt hårt.”

När behöver du anstränga dig?
”Jag är en person som gärna vill ha koll. Jag kan lätt gå in i detaljer och styra. När jag är pressad gör jag det.”

Innan du tillträdde som vd be­skrev du dig själv som ”glad, tydlig och energisk”. Hur har ditt ledarskap förändrats på Hyper Island?

”Jag är fortfarande samma person. Jag är glad, har mycket energi och tycker att det är väldigt roligt att vara chef. Det är min största tillgång. Samtidigt tror jag att mitt ledarskap har blivit mycket snabbare. På SVT fattade jag beslut en gång i veckan, här fattar jag beslut varje dag. Jag hinner inte tänka igenom allt så länge.”

Blir du stressad av det?
”Nej. På SVT låg det mig i fatet, jag var lite för impulsiv i mitt besluts­fattande. Här är det snarare positivt, eftersom vi expanderar konstant. På det sättet kan man säga att Hyper Island är mer i linje med min ledarstil.”

Ditt kanske mest kända beslut var att som nytillträdd chef på SVT sparka självaste Björne, Jörgen Lantz, i Björnes magasin?
”I know!”

Vad lärde du dig av det?
”Jag lärde mig mediehantering. För det skötte jag otroligt dåligt, eftersom det blev Aftonbladet-löpsedlar om att ‘SVT-chef sparkar Björne’. Det blev ett litet mediedrev.”

Var det ”learning by failing”, som ni på Hyper Island pratar så mycket om?
”Ja, det var det verkligen. Jag var skakad i ett helt år efter det där. Jag var rädd för journalister – och eftersom jag är gift med en journalist så blev det lite jobbigt.”

Hyper Island utbildar även chefer i digitala medier. Är många chefer rädda för tekniken?
”Ja. Vi börjar alltid våra chefsutbildningar med något vi kallar ‘stinky fish’, där deltagarna får vädra sin rädsla för digital teknik. Men de flesta som går våra utbildningar twittrar efter några dagar.”

Måste man ha Twitter för att lyckas som morgondagens ledare?

”Ingen måste något. Men om man håller sig utanför sociala media gör man det väldigt svårt för sig. Jag kommunicerar mest med mina medarbetare via Facebook, Twitter och Skype, för det är där medarbetarna befinner sig. Vi har inget intranät, till exempel – vi har en Facebook-grupp.”

Du reser mycket och använder digital teknik till i princip allt. Hur flexibel måste man vara som chef imorgon?
”Morgondagens ledare kan inte tro att man ska jobba nio till fem. Dygnet flyter ihop mycket mer. På 1990- och 2000-talet har vi varit väldigt fokuserade på att dela in dygnet i block. Morgondagens ledare måste se helheten mycket mer. Jobb och privatliv är en enda sörja, och man måste kunna förhålla sig till det utan att bli stressad.”

Hur lyckas man med det?
”Jag tror att man måste försöka acceptera sig själv, att man gör så gott man kan. Jag kommer varken att vara den perfekta vd:n, mamman eller frun – men jag gör så gott jag kan. Man får vara lite förlåtande mot sig själv då och då.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefboken_the_good_people
Chefboken

Knäck koden: Lär dig hitta bra personer

Årets julläsning för chefer? Nya Chefboken Good People vill göra både dig och dina medarbetare till bättre människor. ”Den är särskilt bra om du är i en reflekterande del av din karriär”, menar Chefs redaktör Björn Hedensjö.
lowina-lundstrom_webb
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
aa9i5366
 

Så var Chefdagen

Kardinaler! Partiledare! Google-chefer! Överbefälhavare! Den 12 oktober var det dags för Chefdagen – Sveriges viktigaste ledarskapsseminarium. Häng med i efterhand.
intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

test1
Metodbanken

Testa dig: Hur bra ledare är du?

Chef har kokat ned 20 års erfarenhet av ledarskap till 9 punkter. I vårt test kan du se hur du levererar och bjuda in andra att ge feedback.

lina
 

Maktparadoxen avgör vem som håller i längden

Trodde du att vassa armbågar och hänsynslöshet lönar sig för den som vill nå maktpositioner? Tänk om. De senaste decenniernas ledarskapsforskning visar att positiva beteenden, som skapar lojala sociala nätverk, är det som ger verkligt inflytande.
Svenske Jonas Prising leder världsföretaget Manpower Group.
Annonssamarbete Chef + Experis

”Chefens roll är att förstå förändringarna”

Framtiden är redan här. Nu behöver chefer och ledare lära sig hur de ska förstå den och leda i den. ”Vi behöver en kunskapsrevolution”, säger toppchefen Jonas Prising, global vd för Manpower Group.
nishteman-hosseini-3
 

”Två tar över hela mötet – varje gång”

Två talföra medarbetare tar över varje möte – hur styr man upp så alla får säga sitt utan att tappa den informella kreativa stämningen? Det undrar en chef – och psykologen har ett svar.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden