Ingvar Larsson, koncernchef Lindex, är Årets chef 2016

Räddat medarbetarna från brinnande kontor. Var bara hälften så gammal som dem han ledde på första chefsjobbet. Oavsett utmaning har Ingvar Larsson, vd för Lindex, alltid bemött dem med ett lugn. Hans ledarskapsskola? Idrotten. På Chefgalan 9 mars utnämndes han till Årets Chef 2016.

Okategoriserade
Publicerad
Foto: David Bicho

Närvarande och intresserad. Årets Chef Ingvar Larsson utövar ett ledarskap som bygger på delegering och tillit. För det är så han själv blivit uppfostrad.

”Jag lärde mig att arbeta så genom de fantastiska ledare jag själv har haft. De har inspirerat mig, gett mig goda råd och stärkt mig i mitt ledarskap.”

Som att vara chefslärling?

”Absolut är det så!”

I dag beskriver Ingvar Larsson sin ledarstil som trygg.

De vann priser på Chefgalan 2016

Care about-ledarskapet han utövar handlar om att bry sig om och visa intresse för individerna i företaget. Och det är människointresset som hjälpt honom att hantera många av de kniviga situationer som han som chef haft på sitt bord. Som när han som 28-åring klev direkt in i ett stort ledarskap som regionchef på H&M och tog över ansvaret för 37 butiker. Där skulle han som nybakad ekonom leda ett gäng där flertalet var dubbelt så gamla som han själv.

”Till en början funderade jag mycket på hur jag skulle finna min auktoritet”, säger han. ”Men jag började med att lyssna. Satte mig ner med varje butikschef och visade att jag var intresserad. Frågade hur de såg på sin tillvaro, hur de mådde och vad de hade för mål.”

Genom sin närvaro lyckades Ingvar Larsson bygga upp ett förtroendekapital som fick medarbetarna att i sin tur lyssna på honom. Han såg till att de visste var företaget befann sig och vart det var på väg.

Ingvar Larsson

ingvar larsson

Gör: Koncernchef, Lindex.

Ålder: 43.

Familj: Hustrun Annika och två barn.

”Och framför allt fick jag dem att inse att deras egen roll är extremt avgörande för slutresultatet, för hur företaget går”, säger han.

Ingvar Larssons ledarförmågor utmanades kanske än mer när han under perioden 2007 till 2010 var ansvarig för H&M:s Greklandsmarknad. Aten skakades vid den tiden av kravaller och flera av företagets butiker brändes, vandaliserades och plundrades.

”Dags att hylla chefen!”

Varför är det viktigt att utse Årets Chef?

”Chef är övertygad om att chefen har avgörande inflytande över hur organisationen fungerar och hur människorna som arbetar i den mår och utvecklas. Därför är bra ledarskap viktigt både för enskilda individer och hela samhället. Vi har sammanfattat våra 20 års erfarenheter som specialister på chefsfrågor i nio punkter för ett gott ledarskap. Det är basen för allt vi gör. Vi vill med Chefgalan sätta strålkastarljuset på de goda förebilder som genom sitt arbete gjort stor skillnad.”

De var också nominerade till Årets Chef:

Niklas Hedin, vd, Centiro Solutions och Annika Viklund, senior vice president, Vattenfall Distribution.

När även huvudkontoret började brinna ställdes hans handlingsförmåga på sin spets. Han lyckades utrymma kontoret utan att någon skadades och upprättade sitt hem som uppsamlingspunkt. Hemmet fick också fungera som tillfälligt kontor innan man hittade nya lokaler som kunde hysa huvudkontoret.

Mitt i dramatiken agerade han med det lugn och den handlingskraft som präglar hela hans ledarskap. Att han dessutom fick mandat att själv lösa hela situationen och tillsammans med teamet bygga upp verksamheten på nytt efter eget huvud bidrog till framgången, menar han.

”Är man i ett företag som har en kultur av tillit, ansvarsfördelning och frihet att agera utifrån egen förmåga så tror jag att man får människor att ta ansvar snabbare.”

Redan när han examinerades från Europaekonomprogrammet i Halmstad visste Ingvar Larsson att han ville jobba med retail och försäljning. Han började som controller på H&M, men efter drygt ett år hade han blivit chef.

Men egentligen har han sysslat med ledarskap ända sedan 14-årsåldern.

”Det kan jag tacka idrottsrörelsen för”, säger han. ”Jag insåg ganska tidigt att jag tyckte att det var roligt att jobba mot mål och att driva team att arbeta gemensamt åt samma håll.”

De idrottsklubbar han var engagerad i skickade honom på olika ledarskapsutbildningar och Ingvar Larsson jobbade både som lagledare och tränare.

Till Lindex kom Ingvar Larsson 2010. Han började som Sverigechef och gick vidare till design- och inköpschef för att ta över hela rasket 2014.

”Jag tycker om att göra bra saker bättre”, säger han. ”När jag tog över som koncernchef tog jag också över en strategi som jag själv varit med om att utforma medan jag satt i koncernledningen.”

Många hade nog gått in och rivit upp lagda planer för att staka ut en ny riktning för ledningsgruppen. Men Ingvar Larsson ville hellre att ledningsgruppen skulle jobba som ett team mot gemensamt satta mål.

”Jag gick in med ett lugn och sa att vi fortsätter på samma linje”, berättar han.

Största utmaningen i ledarskapet är kommunikationen. Att verkligen få alla medarbetarna att förstå vart man är på väg. Och det kräver mycket uppmärksamhet.

”Men jag är intresserad av själva affären och tillbringar mycket tid på golvet i butikerna. Träffar medarbetare i alla led i organisationen. Jag vill inte bruka min makt för att förändra saker och ting utan snarare förmedla till mina medarbetare att jag tror på dem och att vi tillsammans kan ta verksamheten till nya höjder.”

På släktgården utanför Onsala finns familjen. Energi hämtar han genom idrottandet och från umgänget med sin hustru Lena och de två barnen. Släktgården har han egenhändigt renoverat och fritiden ägnar han gärna åt att snickra eller ta hand om den mark som tillhör huset.

Och visst finns det ett samband mellan snickrandet, sporten och ledarskapet, menar han. Det handlar om målbilder, kreativitet och problemlösning.

”När du bygger handlar det hela tiden om att hitta smarta lösningar, det finns en kreativitet och en strategisk förmåga här som också måste finnas i ett bra ledarskap.”

”Och både som idrottsman, hemmasnickrare och som ledare måste du vara intresserad av att se resultat. Och för mig är det viktigt, jag upplever det som en enorm tillfredsställelse när jag kommer i mål.”

Vinnarskalle alltså?

”Ja, mål är viktigt, men som chef är det också viktigt att vara här och nu. Att göra sitt bästa i den situation man för tillfället befinner sig i, att se möjligheter i stället för problem.”

Under sin tid på Lindex har Ingvar Larsson jobbat hårt med varumärket och med tillväxtmål, samtidigt som hållbarhets- och värderingsfrågor fått en framskjuten position.

Framtiden då?

”För företagets del är det att stärka vårt varumärke och etablera oss på nya marknader. Men som chef handlar det främst om att tänka långsiktigt, samtidigt som det gäller att göra ett bra jobb just precis där man befinner sig för tillfället. Att leda människor mot gemensamma mål genom att göra det bästa man kan här och nu.”

Se intervjun med Ingvar Larsson:

Juryns motivering

”Kombinera trygg, jordnära och ärlig med målmedveten, resultatinriktad och strategisk och du får en bra bild av denna chef. Ingvar Larsson beskrivs av medarbetare som ’oljan i maskinen’ och har happiness som ledord. Han botar sin allergi mot nedskärningsprogram med ständigt förändringsarbete, kundfokus och ett stort hjärta.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden