flirtkulor
På Blommenhof slängde man ut den digitala appen och införde flirtkule-feedback. Fr v restaurangansvarig Andreas Forsberg, receptionschef Therese Werthen och Marie Alexandersson, ägare och vd. Foto: Karina Ljungdahl

Flirtkulor gör feedbacken konkret

I receptionen på hotell- och konferensanläggningen Blommenhof utanför Nyköping står en stor glascylinder halvfull med flirtkulor. Vita och gula, men också några röda och alldeles nytillkomna lila flirtkulor. Detta är Blommenhofs nya interna feedbackverktyg, efter att ha kastat ut den digitala feedback-appen som de tidigare använde.

”Appen funkade inte så bra för oss, då många i personalen inte kan ha en telefon med sig i jobbet. Vi vill ha mycket feedback för att utvecklas, och vi vill att alla medarbetare ska ge det, inte bara cheferna. Då blev flirtkulorna ett jättebra sätt”, berättar Marie Alexandersson, ägare och vd.

Glascylindrarna, som även står i köket  samt nere på städavdelningen, är ett visuellt sätt att mäta hur mycket feedback hela företaget ägnar sig åt.

Läs också: Unga vill ha snabb och spontan feedback

Positiv konkret feedback renderar en vit flirtkula i glascylindern, spontana hejarop som inte behöver vara lika genomtänkta markeras med en gul, medan de röda kulorna står för utvecklande förändrande, med andra ord, negativ feedback.

”Jag tror de röda kulorna måste finnas med, men de ska vara väldigt få jämfört med de vita och gula”, säger Marie Alexandersson.

Efter ett tag kompletterade de även med lila flirtkulor, för att markera när man själv tar ansvar för att få feedback.

De satte också upp olika mål för hur snabbt en cylinder skulle fyllas.

Läs också: 11 gester som får dig att verka oproffsig

”Det har fungerat jättebra. Personalen tyckte tidigare, när de använde en annan feedback-modell, att det lätt blev konstlat. Det här blev roligt. Det blev en grej att ge feedback.”

Flirtkulefeedbacken har inte påverkat de ordinarie utvecklingssamtalen men Marie Alexandersson tycker att mängden positiv feedback har ökat och att det stärkt både henne och medarbetarna.

Nu har företaget tagit ytterligare ett steg i sina ansträngningar att förstärka det positiva. Ledningsgruppen går kurs i salutogent ledarskap, där man prioriterar att förstärka det som är bra och positivt för att man tror att det är det mest hälsosamma både för individ och organisation.

”Man måste hela tiden hitta på nytt, annars tröttnar vi. Men vi jobbar ständigt med feedback på olika sätt, det blir man aldrig klar med. Nu har vi blommor i glascylindrarna. Kanske låter vi gästerna feedbacka oss med hjälp av dem framöver.”

Läs också: 10 tecken på missbruk

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

bella
Motivation

Så leder du som chef "millennials" – 5 tips

Nu är 90-talisterna här för att ta höga chefspositioner.

feedback_webb
Annonssamarbete Chef + Workday

Feedback ÄNNU viktigare än du tror

Vill man ha nöjda kunder så gäller det att börja med nöjda medarbetare. Då är feedback en nyckel. ”Vi ser en pay-it-forward-effekt”, säger Mattias Bolander på Workday.
agilt
Motivation

Agilt på 4 minuter – Chef förklarar

Allt fler talar om agila arbetssätt som en del av vägen till framgång i digitaliseringstider. Men vad är egentligen agilt och hur jobbar du enligt metoden? Här är tips för att lyckas!
inspoo
Motivation

5 lärdomar från globala succévideon om bra ledarskap

Påverkar ämnen som dopamin, serotonin och endorfin hur du är som chef? Väldigt mycket mer än du tror.

bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.
ledarvd
Beslutsfattande

4 saker varje lyckad vd gör

Nu har forskningen sagt sitt. För att bli en framgångsrik vd finns det 4 egenskaper som är extra bra att ha.

passionen
Motivation

4 nycklar för att behålla chefsglöden

Du har haft ditt chefsjobb länge – men älskar det. I så fall kanske du har receptet för att hålla passionen vid liv. En stor undersökning pekar nu ut vilka nycklar som är viktigast för att trivas på en chefsposition.
sommarene
Motivation

Följ en enda regel – och rivstarta jobbhösten

En överfylld mejlkorg, nya projekt och målsättningar. För att du ska kunna komma igång efter semestern kan en ”att göra”-lista vara bra. Genom att följa 1-3-5–regeln kan du dessutom prioritera bättre.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden