Fem vanliga misstag vid dålig sömn

Vaken om natten? Så gör du för att bota sömnbristen.

1. Problemet överdrivs. Du ligger sömnlös och känslorna börjar skena. I tankarna blåser du upp riskerna med att inte vara utvilad och börjar katastrofiera – de värsta tänkbara konsekvenserna framstår plötsligt som de mest sannolika.

Gör så här: Grip tag i förnuftet snabbt innan känslorna tar kommandot. För tillbaka dig själv till verkligheten och ifrågasätt dina egna tankar. Hur har det gått de tidigare gånger du har haft sömnbrist? Hur stora misstag gjorde du egentligen då?

Kolla även dagen efter när du har svaret. Gick det så illa som du trodde? Det är dessutom lätt att tro att man har legat vaken en hel natt fastän man ändå sovit flera timmar utan att märka det.

2. Problemet underskattas. Du vet egentligen vad som är god så kallad sömnhygien – att till exempel varva ner i god tid före sänggåendet, att koppla bort jobbet och inte jobba för sent, att inte ta med datorn i sängen och att undvika kaffe efter förmiddagsfikat. Men du slarvar och motarbetar på så sätt dig själv.

Gör så här: Det handlar inte om vilje­styrka varje gång, utan om att ändra sina rutiner och skaffa en struktur. Tänk igenom din situation och gör medvetna val. Slå fast dina nya vanor och be andra i familjen att stötta dig.

”Sängen ska vara en plats för sömn och sex, inget annat”, säger psykologen Fredrik Hillvesson.

3. Att aldrig logga ut. Det så kallade 24-timmarssamhället är en utmaning. Förr tog tv-sändningarna slut vid elvatiden. I dag är du ständigt tillgänglig, bär hela internet med dig i fickan och kollar mejl och Facebook det första och sista du gör varje dag.

Gör så här: ”Samhället uppmuntrar till att vara vaken. Men du kan välja hur mycket du vill delta. Ta det egna ansvaret för hur mycket du tar in och hur tillgänglig du orkar vara”, säger Fredrik Hill­vesson.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

4. Försök att överlista kroppen. När du inte kan sova ligger du och vrider dig. Och på helgen försöker du sova ikapp alla timmar du har förlorat. Ibland tar du ett par glas vin för att få slappna av.

Gör så här: Att vakna på natten är ingen katastrof. Det är tvärtom normalt. Förväntningarna om åtta timmars obruten effektiv sömn är ett modernt påfund.

”Det är bättre att gå upp och pyssla med något en stund om du inte kan sova. Lägg dig inte om du inte är sömnig”, uppmanar Fredrik Hillvesson.

Om sömnen blir för kort en natt tar kroppen igen förlusten genom mer djupsömn nästa natt. Men ditt mål bör vara att sova lika länge varje dygn, vardag som helg. Alkohol kan visserligen få dig att somna, men saboterar sömnkvaliteten och gör mer skada än nytta.

5. Du låter bli att söka hjälp. Du har dragit ner på kaffet, slutat slockna hos barnen klockan åtta när du nattar dem och håller jobbet ifrån dig när du är hemma. Ändå får du inte ordning på nattsömnen. För att klara ditt jobb håller du dig flytande med sömntabletter.

Gör så här: Du skulle inte stå på knä och installera det nya datasystemet själv, eller hur? Behandla dina sömnproblem på samma sätt – ta professionell hjälp. Många läkare säger att det svåraste med att bota en depression är att få in patienten genom dörren. Men när man väl förstått och erkänt den hjälper både KBT-terapi och antidepressiv medicin.

”Jag är inte generellt negativ till sömnmedel, men du måste ändå ta itu med din tillvaro och gå till botten med problemen”, säger Fredrik Hillvesson.

Läs mer om svenska chefers sömnvanor här.

Relaterade artiklar

cubicle_office
Experterna

Experten: 6 enkla friskvårdssatsningar på kontoret

Chefs hälsoexpert ger sina bästa tips på hur du kickstartar hösten med en friskvårdssatsning för dina medarbetare.
ad
Arbetsmiljö

Därför raderar hon de anställdas mejl

Är mejlkorgen överfylld efter helgen eller semestern?

knep
Hållbarhet

Så sätter du gränser för dig själv – 5 råd

Hur tar man sig tillbaka som högpresterande chef efter en sjukskrivning för utbrändhet? En sak är säker – någon form av förändring måste till, menar psykologen Åsa Kruse, som här ger sina 5 bästa råd.
gronska
Arbetsmiljö

Flytta in grönskan på kontoret – 7 tips

Förläng och förstärk effekten av sommarens uteliv genom att flytta in grönskan på kontoret. Det stärker medarbetarna både fysiskt och psykiskt, visar ett stort antal studier.
sas
Hållbarhet

Klara höststressen – med 4 enkla tips

Skolstart, kick-off på jobbet och nya projekt. Hösten ställer tuffa krav på hjärnan – som knappt har ställt om från semesterläge. Men det finns knep för att klara av höststressen.
streess
Hälsa

Stressa mindre – och lyckas: 3 tips

Du måste hålla ett högt tempo för att nå framgång? Nej, inte enligt färsk forskning från USA – som snarare visar på att stress kan göra att din kreativitet hämmas.

sa
Hälsa

Får extra semester – om de tränar

Friskvårdsbidrag, massage på jobbet och fruktkorgar. Trots flera hälsoinsatser ökade sjukfrånvaron på det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås. Nu får de anställda mer semester om de tränar – ett sätt för att minska stressen.

omma
Hälsa

Så mycket sex har svenska chefer

Ett bra sexliv kan göra dig till en bättre chef, menar experterna. Närhet och goda relationer gynnar flera ledarförmågor och reducerar stress. Och cheferna har oväntat mycket sex, visar Chefs undersökning.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden