Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Fem metoder som hjälper till i beslutsfattandet

Okategoriserade
Text:
Publicerad

Den här artikeln är en del av Chefs stora undersökning om beslutsfattande.

SÄTT UPP MÅL

Ett sätt att bli mer systematisk och förenkla för sig själv vid beslutsfattande är enligt Katarina Gospic att utgå ifrån ett tydligt mål och att förstå varför vi fattar våra beslut.

”Det är det här som är skillnaden mellan att ge vår reptilhjärna mycket utrymme kontra att kunna reglera sig. Du har lagt upp din strategi i frontalloben, du har satt upp dina mål, du vet vad du vill för framtiden och du har planerat. Det gör att du kan reglera din reptilhjärna, du kan skruva ner volymen.”

2 TÄNK PÅ KONSEKVENSERNA

Enligt Katarina Gospic är det också viktigt att tänka över vilka konsekvenser beslutet får på kort och lång sikt.

Läs också: Så mycket tjänar svenska chefer – hur ligger du till i löneligan?

3 BYGG UPP PROCESSERNA

Ari Riabacke tror på att bygga upp processer kring de beslut som ska fattas.

”De behöver inte vara avancerade. Det kan handla om så enkla saker som vem ska vara med och fatta beslut, vilken information behöver vi, i vilken hastighet och med vilken periodicitet ska besluten fattas? Vem har mandat att fatta beslut angående olika saker?”

BLANDA GRUPPEN

Majoriteten av de som har deltagit i undersökningen tar hjälp av sin omgivning för att fatta beslut. Sex av tio uppger att de tycker att det är ganska vanligt att de tar hjälp medan det för två av tio är mycket vanligt att de tar hjälp. De flesta vänder sig till chefer, kolleger eller medarbetare. Men det gäller att de personer som är med och fattar besluten inte är för lika varandra.

Läs också: ”Det farligaste som finns är att stå till” – så fattar toppcheferna beslut

”Det är därför vi måste blanda grupper. De är alldeles för homogena i 99 fall av 100. De består av personer som tänker som vi. Jag brukar säga att så fort det är två som tänker likadant i en grupp så är det en för mycket av de två i den gruppen”, säger Ari Riabacke.

5 VAR INTE FÖR MÅNGA

Det är också viktigt att inte blanda in för många personer, enligt Ari Riabacke.

”Jag brukar säga att beslutsgrupper ska få plats i en bil. En vanlig liten bil. Det ska inte vara så att det tar tre veckor att samla ihop en beslutsgrupp. Det ska gå väldigt, väldigt fort.”

Läs också: Duktiga flickors tio budord enligt Birgitta Ohlsson

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden