birgitta
Birgitta Ohlsson. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/IBL

Duktiga flickors tio budord enligt Birgitta Ohlsson

Välj rätt chef, se till att vara på en plats där du uppskattas och våga lämna när du inte är det. Det är några råd för ledarskapet som liberala politikern Birgitta Ohlsson ger i sin nya bok Duktiga flickors revansch.

Redan för ett par år sedan intervjuade Chef Birgitta Ohlsson om hennes kommande bok om den duktiga flickan, en ofta utskälld stereotyp.

”Jag vill hylla henne och ge henne överlevnadsstrategier. Flit, strävsamhet och förväntningar är det som möjliggör klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Jag är så trött på nedsättande ord som ’prestationsprinsessor’,” sa riksdagsledamoten då.

I Duktiga flickors revansch, som ges ut i dagarna, finns också en lista över tio budord för duktiga flickor – många direkt tillämpbara på ledarskap och arbetslivet.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Budord 1: Du ska kräva meritokrati. En självklarhet för chefer som är vana att rekrytera, kan tyckas – men många har också vittnat om att det fungerar annorlunda i praktiken. Om du drabbas, jobba på att komma tillbaka ännu starkare, tipsar Birgitta Ohlsson.

Budord 2: Du ska inte låta din bakgrund avgöra din framtid. ”Fråga inte var de duktiga flickorna kommer ifrån, utan fråga vart de är på väg.”

Budord 3: Du ska inte curla karlarna. På jobbet innebär det att inte reducera sig själv till en hejaklack för att öppna dörrar – för i förlängningen riskerar de att stängas både för dig och andra kompetenta kvinnor.

Budord 4: Du ska inte känna skuld. Skuld och skam – både härskarteknik och typisk energitjuv. Kom ihåg att ingen kan vara perfekt på alla plan.

Budord 5: Du ska avslöja småpåvarna. Ett exempel ur boken: ”En chef som när han kommer in på mitt rum lagt sig till med vanan att alltid sätta sig på min skrivbordsstol och nonchalant slänga upp fötterna på bordet.”

Budord 6: Du ska välja den rätta/rätte med omsorg. Både när det gäller livspartner och chef.

Budord 7: Du ska inse att cash is queen. Pengar betyder frihet, skriver Ohlsson som citerar Beyoncé för att understryka saken.

Budord 8: Du ska säga ja till makt. Fånga möjligheterna i karriären när de dyker upp – ta en risk och åstadkom förändring och våga vara tydlig med vad du vill.

Budord 9: Du ska vara snäll, men inte dumsnäll. Duktiga flickor måste tänka strategiskt i sitt ledarskap – sätta gränser och ge sina egna behov hög prio. Sluta hellre på en arbetsplats som genomsyras av leadership by fear.

Budord 10: Du ska följa din kanariefågel. ”Se till att vara på en plats där din duktighet uppskattas, premieras och lyfts fram ordentligt” – istället för på en där luften är för kvav, som i de brittiska gruvor där kanariefåglar användes för att kontrollera syrehalten.

Relaterade artiklar

bilda
Arbetsmiljö

”Bra chef viktigare än hög lön”

Nu har nästa generation medarbetare sagt sitt. Över 11 000 unga har svarat på vad som är viktigast hos en arbetsgivare – och det är inte hög lön som prioriteras.

pengar-4
Experterna

Så viktig är din titel – för att få hög lön

Hur viktigt är titeln som står på ditt anställningsbevis när det kommer till lönen? Chefs expert ger svar.
bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.
janne
Beslutsfattande

Jan Helin: ”Svårt att läsa spelet”

Han gick från snabbrörliga Aftonbladet, otålig, debattglad och med sista säg om allt, till public service och en roll längre ifrån besluten på kolossen SVT. Hur klarar han av det?

slappa
Karriär

5 taktiska klyschor när du fått sparken

Söker du nytt jobb? Om du har fått sparken från din tidigare chefstjänst kan det kännas som en uppförsbacke. Här är 5 taktiska karriärklyschor – som kan hjälpa dig att bli anställningsbar igen.
malin
Beslutsfattande

Chefen Malin, 29, tar mest ansvar i Sverige

Hjälporganisationens chef har landat internationellt pris.

disney
Karriär

Här vill framtidens chefer jobba

Google har länge toppat listorna över drömarbetsgivare. Men inte hos nästa generation chefer. Här är 10 multinationella företag där dagens unga helst skulle jobba i framtiden.

anette-rosengren-3
Karriär

Superchefen: Mina 3 bästa karriärtips

Tänk att livsmedelsbranschen kunde vara så spännande. Anette Rosengren, vd för Fazer Bageri, har gjort en karriärresa som sträcker sig över såväl den egyptiska landsbygden som USA och Vårgårda.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden