digital_plan

”Digitaliseringen gör att vi kan bo kvar på landet”

 ”Jag och min fru Anna hade en paintballbana”, berättar han. ”På somrarna gick det hyggligt, men på vintern hade vi svårt att försörja oss.”

Själva tyckte de att utbudet av den utrustning som används när man kör paintball och så kallade soft airgun var ganska dåligt i Sverige. Kanske fanns det marknad för en e-handelsbutik? I USA satt Annas bror Peter och byggde webbsidor. Han hjälpte dem att bygga webbshopen.

David Wennersdahl, ägare Tacticalstore som säljer friluftsutrustning.”Vi förstod att e-handel var ett bra sätt att anpassa sig till en ny digital utveckling, men för att får det hela att funka gällde det att ta vara på potentialen också”, säger David Wennersdahl.

Under vinterhalvåret ägnade David all sin tid åt marknadsföring på nätet. Han la ner flera månader på sådant som sökmotoroptimering, närvaro på nätforum där soft airgun-entusiaster samlades. I dag omsätter verksamheten många miljoner och skapar arbetstillfällen i glesbygden.

Läs också: Beröm från chefen bra för hälsan

Dra upp en digital plan

TEXT: KARIN O’MAHONY

Tycker du att det där med att göra en omvärldsanalys känns övermäktigt? Dags att tänka om. Det är nämligen här som du måste börja för att kunna dra upp din digitala plan. Det handlar om att komma fram till din verksamhets egen så kallade ”sense of urgency”.

Här är några punkter som du (oavsett på vilken nivå du är chef) behöver skapa dig en bild av innan du kan börja planera för den nödvändiga förändringen och skapa er digitala strategi:

 Ditt och organisationens nuläge i förhållande till konkurrenter.

 Er vision för var ni skulle kunna befinna er.

 En uppfattning om vilka möjligheter och hot som ni står inför.

”Styrelse och ledning behöver ledarskapet på alla nivåer i organisationen för att bygga ambassadörskap och samla kraften”, säger Jonas Hammarberg, som tillsammans med Arash Gilan har skrivit boken Get digital or die trying.

Läs också: Skaffa dig en digital mentor

En bra attityd eller ”mind set” inför omvärldsbevakningen är att bestämma sig för att inte bli nostalgisk inför till exempel gamla affärsmodeller, produkter eller arbetssätt och att inte heller förneka eventuella drastiska konsekvenser av en digitaliseringsprocess.

Vad ska man då göra om man kommer fram till att man riskerar att bli helt irrelevant som avdelning eller företag – eller att ens produkt gör det? Svaret är: Agera, omedelbart, på ett eller annat sätt:

”Sök partners som kan belysa problemet med andra ögon och ta det vidare därifrån. Eller försök själv finna en annan kontext”, säger Jonas Hammarberg.

”Ställ om. Netflix är ett bra exempel – de sysslade ju med uthyrning av filmer över nätet till en början. Men vd:n förstod allvaret och insåg att man behövde förändra mot nya behov.”

Läs också: Hon skrotade it-avdelningen – hyllas som digital stjärna

Steg mot digital strategi

Gör en omvärldskoll och identifiera nuläget.

På vilket sätt påverkar digitaliseringen verksamheten som helhet eller din del av verksamheten?

Vilka är de största förändringarna som kan hänföras till digitaliseringen som sker på marknaden som ni verkar på just nu?

Vilka är era konkurrenter i dag och vilka nya spelare är på väg in på marknaden?

Läs också: Ultimata listan – 5 saker utmärkta ledare gör varje dag

Skaffa koll på digitala verktyg.

Vilka är aktuella för oss? Vilka kan vi enkelt prova? Utifrån de olika förutsättningar som finns (i till exempel privat och offentlig sektor) – testa, våga misslyckas och testa igen.

Skapa en klar och samstämmig bild av kundlivscykeln eller kundresan.

2016-CB-05-Get-digiral-1

Chefboken sammanfattar
Get digital

Prova Chefboken!
Utvald ledarskapslitteratur sammanfattad.
Läs eller lyssna på bara 19 minuter.
Tillgång till biblioteket med över 100 titlar.

Prova på-erbjudande

Hur förändras kundens behov utifrån nya digitala förutsättningar?

Var finns kunderna, var riskerar vi att tappa dem?

Vad bottnar kundernas eventuella missnöje i?

Läs också: 6 knep för att göra jobbet roligare

Kartlägg var verksamheten behöver göra de största förändringarna.

Vad är det största värdet vi kan skapa för kunden?

Var ser vi möjligheter/hot?

Se över processer och kompetenser, övergripande och på avdelningsnivå.

Vad ska förstärkas? Vad ska bort eller automatiseras?

Lär av varandra och andra. Exempelvis: Vilka metoder från kundtjänst kan tillämpas på hr?

Läs också: 6 bästa tipsen för att rivstarta med arbetsmiljöarbetet

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Metodbanken

Testa dig: Hur bra ledare är du?

Chef har kokat ned 20 års erfarenhet av ledarskap till 9 punkter. I vårt test kan du se hur du levererar och bjuda in andra att ge feedback.

Sponsrat Chef + Linkedin

Proffsknepen: Så lockar du talanger på Linkedin

Rekryteringsjättarna Spotify och Experis vet hur man hittar talanger och maximerar effekten av Linkedin. Här delar de med sig av lärdomarna som ger ett försprång i talangjakten.
 

Maktparadoxen avgör vem som håller i längden

Trodde du att vassa armbågar och hänsynslöshet lönar sig för den som vill nå maktpositioner? Tänk om. De senaste decenniernas ledarskapsforskning visar att positiva beteenden, som skapar lojala sociala nätverk, är det som ger verkligt inflytande.
Hälsa

Här är 5 energitjuvar att se upp för

Är du trött i slutet av veckan? I så fall kan du ha vanor på jobbet som slukar energi. Här är fem tips för att öka produktiviteten – hela vägen fram till sommaren.
 

”Två tar över hela mötet – varje gång”

Två talföra medarbetare tar över varje möte – hur styr man upp så alla får säga sitt utan att tappa den informella kreativa stämningen? Det undrar en chef – och psykologen har ett svar.
 

”Man måste få kräkas lite ibland”

Det finns bara ett sätt att ta hand om de rädslor och den oro man har som chef, enligt Lena Callermo, avdelningschef på Naturvårdsverket. Precis som 38 procent av cheferna i Chefs undersökning säger hon att det viktigaste är att ha människor omkring sig som man kan prata med. Såväl nätverk och andra chefer som partner och vänner.
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

 

Chef testar: Dan Eliasson, rikspolischef

Kritik, ifrågasättande och misstro, både i de egna leden och i den offentliga debatten. Få chefer har stått pall för hårdare prövningar än rikspolis­chefen Dan Eliasson. Än sitter han kvar på sitt uppdrag. Så hur är han som chef egentligen?
 

Ny bok: Framtidens chef lär av de yngre

Var den chef som framtida talanger vill jobba för, skriver coachen Emma Pihl i ”Framtidsrusta ditt ledarskap – 19 tips för att skapa och utveckla morgondagens talanger”. Chef ställer fem snabba frågor.
 

Nu intar Burning Man Stockholm – här är höjdpunkterna

Burning Man-festivalen i Nevada-öknen har blivit ett globalt fenomen. Nu är det dags för Burning Man Week Stockholm, med en lång rad seminarier och workshops om ledarskap i en ny värld.
 

”Alla som vill leda mer agilt borde läsa den här”

Många pratar om det. Få är det på riktigt. Agil är ett av de hetaste modeorden inom ledarskap just nu. Chefbokens redaktör Maria Gerlofson har nu tagit sig an rykande färska boken Det agila företaget.
Tidningen Chef

I nya numret: Vägen till superkarriären

Februarinumret av Chef är ute nu! Här är det bästa ur tidningen.
 

”Jag fick de chefsverktyg jag behöver”

Hög igenkänning. En chans att ventilera alla spörsmål. Och en hel del konkreta tips. Chefs nätverk har gett Mia Öhrnell verktyg som gör henne till en bättre chef.
 

Fem metoder som hjälper till i beslutsfattandet

Det finns några grundläggande saker att tänka på i beslutsfattandet. Chef bad forskarna Katarina Goispic och Ari Riabacke om tips och råd – här är deras fem bästa tips.
 

Vabruari är här – så överlever du

Hur hinner ta hand om sjuka barn, själv vara sjuk och ändå vara en bra chef? Urban Svensson, företagsläkare på Previa ger goda råd för sjuka chefer som vill eller inte vill jobba hemifrån. Dessutom efterlyser vi dina bästa och sannaste vabruaribilder – dela dem med oss på Instagram under hashtaggen #chefensvabruari!
 

5 problem som nya chefer ställs inför

Ny som chef och huvudet fullt av funderingar? Då är du inte ensam. Vi har hittat fem frågor som du känner igen – och ger dig svaren.