arashjonas
Arash Gilan och Jonas Hammarberg. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Bli mer digital själv

Innan du kan leda andra måste du kunna leda dig själv. Men hur blir du själv mer digital som chef? Ett viktigt första steg är att visa att du själv lever som du lär.

Lugn. Att leda digitalisering handlar inte om att du själv ska bli en digital expert. Vad det handlar om är helt enkelt att leda en förändring. Och utmaningen för dig som chef blir då frågan om hur du blir en förebild utan att ha expertisen själv.

”Förebilder erkänner att de inte kan allt. Genom att gå ut med det kan du som chef visa dig sårbar och mänsklig. Söker man dessutom digitala mentorer i sin organisation visar man på en förändringsvilja och att detta är en fråga som berör alla”, säger Jonas Hammarberg, som tillsammans med Arash Gilan har skrivit boken Get digital or die trying.

Tips: Get digital or die trying finns sammanfattad som Chefboken

Här är deras kom igång-råd för att bli mer digital själv:

 Ändra ditt förhållningssätt stegvis. Gör en sak annorlunda i dag, en annan i morgon. Autenticitet är ett viktigt ledord.

2016-CB-05-Get-digiral-1

Chefboken sammanfattar
Get digital

Med Chefboken får du:
Utvald ledarskapslitteratur sammanfattad.
Läs eller lyssna på bara 19 minuter.
Tillgång till biblioteket med över 100 titlar.

Beställ

 Skaffa dig en digital mentor. ”Jag som ung chef har ofta fått höra om betydelsen av att ha en äldre mentor. I det här skeendet ska vi vända på det – ha gärna en yngre mentor! Hon eller han kan berätta för dig vilka youtubers som gäller, vilka spel som är heta just nu. Det är supernyttigt”, säger Arash Gilan.

 Formulera visionen. En viktig del i att leda digitaliseringsprocessen handlar om att motivera, ”sälja in” framtiden och visionen för att få med medarbetarna i förändringen. Författarna ägnar ett helt kapitel i boken åt storytelling, något som de tror att chefer i dag behöver träna på.

”All kommunikation är ju viktig för ledarskapet såklart, men essensen av en bra story är att den berättas vidare och sprider budskapet.”’

Läs också: Ta tempen på organisationens digitala mognad

Öka din egen mobilitet och förtydliga hur du vill jobba med din kommunikation och vad du förväntar dig av dina medarbetare när det gäller att svara på mejl utanför arbetstid. Utred möjligheter som finns för applikationer som ni använder i dag och leta efter nya sätt att bli mer effektiva.

Öka din transparens. Använd digitala kommunikationsvägar för att uppdatera din organisation på vad som händer – mejl, eventuellt intranät eller annat socialt flöde eller meddelandeverktyg som ni använder internt, till exempel Yammer, Chatter eller Slack. Hur gick kundmötet, vad har du lärt dig av en specifik utmaning i dag? Använd gärna bilder och video i din kommunikation. Bygg också upp närvaro i externa sociala medier.

Skaffa digitala ambassadörer – följ kolleger och be dem följa dig på sociala medier. Öka engagemanget genom kommentarer, delningar etc. ”Ju fler som tar efter dina digitala mönster, desto enklare blir det längre fram på resan”, skriver författarna i Get digital or die trying.

Använd central lagring av information. Gör dina anteckningar, viktiga dokument och länkar nåbara för andra, om du tror att fler kan ha nytta av dem.

Tänk ”digitalt först”. Fråga dig inför varje möte om det är bättre att köra digitalt.

Läs också: Fem sätt att handskas med gnällspikar på jobbet

”Min digitala mentor utmanar gamla sanningar”

Att digitalisera sitt ledarskap handlar inte bara om att börja twittra. Det insåg Jonas Terning, chefredaktör på Café, en modetidning för unga män.

Jonas Terning. Jonas Terning.

TEXT: LOTTEN WIKLUND

Digitalt ledarskap: Jonas Terning, chefredaktör Café.

När han skaffade sig en digital mentor var det för att verkligen förstå hur organisationen skulle utvecklas och förändras för att fungera i den digitala eran.

”Det digitala ledarskapet handlar om att ifrågasätta hela verksamheten på ett grundläggande plan. Min digitala mentor är med och leder oss i en kreativ process där vi själva formulerar problem och kommer med lösningar.”

På Aller Media, där Jonas Terning arbetar, har man inlett ett samarbete med Hyper Island som har utbildningar i digitala interaktiva medier och där studenterna arbetar med riktiga case. Studenterna kommer in som mentorer åt cheferna på Aller.

Läs också: Hyper Islands bästa energizers

”Min mentor leder kreativa workshops”, berättar Jonas Terning. ”Det får oss att tänka på ett nytt sätt kring hur vi ska möta våra läsare.”

Genom att öka den digitala kompetensen kan Jonas Terning och hans redaktion bättre förstå hur tidningen bör kommunicera utåt.

”I den digitala eran måste vi sätta konsumenten och användaren i centrum och verkligen förstå hur, var och när vi ska använda olika kanaler för att möta våra läsare.”

Läs också: Specialsajt – allt om digitalisering på Chef.se

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Metodbanken

Testa dig: Hur bra ledare är du?

Chef har kokat ned 20 års erfarenhet av ledarskap till 9 punkter. I vårt test kan du se hur du levererar och bjuda in andra att ge feedback.

Sponsrat Chef + Linkedin

Proffsknepen: Så lockar du talanger på Linkedin

Rekryteringsjättarna Spotify och Experis vet hur man hittar talanger och maximerar effekten av Linkedin. Här delar de med sig av lärdomarna som ger ett försprång i talangjakten.
 

Maktparadoxen avgör vem som håller i längden

Trodde du att vassa armbågar och hänsynslöshet lönar sig för den som vill nå maktpositioner? Tänk om. De senaste decenniernas ledarskapsforskning visar att positiva beteenden, som skapar lojala sociala nätverk, är det som ger verkligt inflytande.
Hälsa

Här är 5 energitjuvar att se upp för

Är du trött i slutet av veckan? I så fall kan du ha vanor på jobbet som slukar energi. Här är fem tips för att öka produktiviteten – hela vägen fram till sommaren.
 

”Två tar över hela mötet – varje gång”

Två talföra medarbetare tar över varje möte – hur styr man upp så alla får säga sitt utan att tappa den informella kreativa stämningen? Det undrar en chef – och psykologen har ett svar.
 

”Man måste få kräkas lite ibland”

Det finns bara ett sätt att ta hand om de rädslor och den oro man har som chef, enligt Lena Callermo, avdelningschef på Naturvårdsverket. Precis som 38 procent av cheferna i Chefs undersökning säger hon att det viktigaste är att ha människor omkring sig som man kan prata med. Såväl nätverk och andra chefer som partner och vänner.
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

 

Chef testar: Dan Eliasson, rikspolischef

Kritik, ifrågasättande och misstro, både i de egna leden och i den offentliga debatten. Få chefer har stått pall för hårdare prövningar än rikspolis­chefen Dan Eliasson. Än sitter han kvar på sitt uppdrag. Så hur är han som chef egentligen?
 

Ny bok: Framtidens chef lär av de yngre

Var den chef som framtida talanger vill jobba för, skriver coachen Emma Pihl i ”Framtidsrusta ditt ledarskap – 19 tips för att skapa och utveckla morgondagens talanger”. Chef ställer fem snabba frågor.
 

Nu intar Burning Man Stockholm – här är höjdpunkterna

Burning Man-festivalen i Nevada-öknen har blivit ett globalt fenomen. Nu är det dags för Burning Man Week Stockholm, med en lång rad seminarier och workshops om ledarskap i en ny värld.
 

”Alla som vill leda mer agilt borde läsa den här”

Många pratar om det. Få är det på riktigt. Agil är ett av de hetaste modeorden inom ledarskap just nu. Chefbokens redaktör Maria Gerlofson har nu tagit sig an rykande färska boken Det agila företaget.
Tidningen Chef

I nya numret: Vägen till superkarriären

Februarinumret av Chef är ute nu! Här är det bästa ur tidningen.
 

”Jag fick de chefsverktyg jag behöver”

Hög igenkänning. En chans att ventilera alla spörsmål. Och en hel del konkreta tips. Chefs nätverk har gett Mia Öhrnell verktyg som gör henne till en bättre chef.
 

Fem metoder som hjälper till i beslutsfattandet

Det finns några grundläggande saker att tänka på i beslutsfattandet. Chef bad forskarna Katarina Goispic och Ari Riabacke om tips och råd – här är deras fem bästa tips.
 

Vabruari är här – så överlever du

Hur hinner ta hand om sjuka barn, själv vara sjuk och ändå vara en bra chef? Urban Svensson, företagsläkare på Previa ger goda råd för sjuka chefer som vill eller inte vill jobba hemifrån. Dessutom efterlyser vi dina bästa och sannaste vabruaribilder – dela dem med oss på Instagram under hashtaggen #chefensvabruari!
 

5 problem som nya chefer ställs inför

Ny som chef och huvudet fullt av funderingar? Då är du inte ensam. Vi har hittat fem frågor som du känner igen – och ger dig svaren.