Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

5 tips: Så får du ut mest av en Executive MBA

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad
Ian Richardson, fil dr, studierektor och Director of Executive Education vid SBS .

HELA DENNA TEXT ÄR EN ANNONS
1. Tiden
En vanlig MBA genomförs normalt sett på heltid, och lämpar sig mycket väl för nyexaminerade ekonomistudenter. Men Executive MBA är till för människor som redan befinner sig i en chefsbefattning, och tempot är därmed av nödvändighet deltid. Men att behöva svettas i konferensrum även på helgerna kan vara ganska krävande, inte minst för ett redan ansträngt familjeliv. Se därför till att upplägget på utbildningen är noga genomtänkt och tidsmässigt hållbart för dig själv, din arbetsgivare och din familj. Dessutom kanske långa utlandsvistelser är mer kul i teorin än i livspusslet.

2. Mixen
Ledarskapsutbildningen riskerar lätt att bli ytterligare en herrklubb. Men för att tillägna sig ny kunskap och kläcka nya idéer, är en mix baserad på jämställdhet och mångfald utmärkt som katalysator. Undersök hur man förhåller sig till detta. Att dessutom få till en blandning av människor från olika branscher, befattningar, sektorer och platser skapar dynamik, oliktänkande och ett betydligt mer givande nätverk i det långa loppet.

Här berättar personer i ledande befattningar från till exempel Philips, PostNord och Försäkringskassan, om varför de valde att läsa Executive MBA-programmet vid SBS på Stockholms universitet

3. Nätverket
I USA och England är nätverkandet självklart och livsviktigt – så till den grad att det utifrån ett svenskt perspektiv nästan kan tyckas ytligt. Men det ligger någonting i det. En utbildning på hög nivå innebär många täta arbetsmoment och långa diskussioner som gör att du bildar starka band till de andra deltagarna. Leta därför efter ett program som effektivt fångar upp möjligheten till nätverksfrämjande aktiviteter, såväl under som efter avslutad utbildning. För många är alumninätverket något som följer med under många års tid, och däri kan det riktiga värdet av en utbildning ligga.

”Ett ovärderligt professionellt nätverk” – Nicole Lindwe, Försäkringskassan, om Executive MBA-programmet vid SBS på Stockholms universitet

4. Förankring i forskningen
Se till att komma förbi föreläsningseliten och deras inkomstbringande trendspaningar. Långsiktig förkovran på chefsnivå grundar sig i lika delar diskussion med gelikar och lika delar uppdaterad kunskap kring forskningsframsteg och vetenskapliga rön på området. Se till att det finns en tydlig filosofi kring såväl källor som pedagogik.

5. Vidare värde
Ofta missar man den långsiktiga aspekten av kompetensutveckling genom att hoppa på något som inte är universellt applicerbart och ackrediterat. En utbildning som bidrar till högskolepoäng innebär dels att du kan bygga vidare på din akademiska karriär ifall intresse finns, dels att utbildningen är godkänd enligt universitetssystemets höga krav på applicerbarhet, vetenskapliga referenser och föreläsare. Om du verkar internationellt är det också positivt ifall utbildningen har − eller strävar efter – en internationell ackreditering.

Vill du ta en mastersexamen vid ett av världens bästa universitet – samtidigt som du arbetar? Här är upplägget för Executive MBA-programmet vid SBS på Stockholms universitet

DENNA TEXT ÄR PRODUCERAD AV OP COMMUNICATION 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden