Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Chef-redaktionens årsbästalista 2014

Om Chefakademin
Text: Redaktionen
Publicerad
Foto och form: Calle Fleur.

Fredrik Hillvesson, reporter och redaktör Ledarnas sidor

Mest intressanta chefshändelsen 2014: Att Sverige byter en av sina högsta chefer, statsministern, är ju onekligen en intressant ledarskapshändelse i sig, oavsett vilket lag man håller på. Att han dessutom väljer att utlysa nyval ett par månader senare gör ju inte direkt händelsen mindre intressant.

Bästa ledarskapsboken 2014: Ingvar Carlssons bok Lärdomar innehöll en hel del intressanta berättelser. Men är det inte lite märkligt att nästan 30 år inom det politiska toppskiktet går att sammanfatta på så få sidor (drygt 180)? Kommer det en del två?

Mest tänkvärda artikeln på Chef.se 2014: Det är jag för ödmjuk för att berätta. Pass.

Bästa inspirationskällan 2014: Lunchbuffén på India Lord, Hantverkargatan. Deras chicken tikka masala är kanon.

Bästa kulturupplevelsen 2014: Att se Lars Norén skoja med några barn (barnbarn?) utanför Moderna museet en lördagseftermiddag i november.

Årets julklapp 2014: En tvåårsprenumeration på Chef. Duh!

Bästa typsnittet 2014: Det typsnitt som Filadelfiakyrkan i Öckerö valde till sin annons ”Jul i Fillan” var kanske inte det mest genomtänkta valet. Men det orsakade onekligen en del spridning på nätet.

Cissi Elwin, chefredaktör och vd

Mest intressanta chefshändelsen 2014: De dramatiska turerna kring den nya regeringen och nyvalet ger upphov till så många viktiga ledarskapsfrågor så att det räcker och blir över för hela nästa år också.

Bästa ledarskapsboken 2014: Lätt fråga – våra stjärnskribenter Calle Fleur och Fredrik Emdéns  ”100 ögonblick som förändrade svenskt ledarskap” såklart. Genialt formgiven av Martin Kindgren dessutom.

Mest tänkvärda artikeln på Chef.se 2014: Jag tycker det var oerhört starkt av ÖB att gå ut och berätta så öppet om sin utbrändhet och vägen tillbaka. Jag vet att den artikeln betytt mycket för många av våra läsare.

Bästa inspirationskällan 2014: Aftonbladets chefredaktör Jan Helin och Expressens chefredaktör Thomas Mattssons pod. Alldeles på tok för långa avsnitt som jag ändå slukar. Passionerade, nördiga redaktörer som bara pratar om frågor som jag är intresserad av. Julafton varje söndag.

Bästa kulturupplevelsen 2014: Marie-Louise Ekmans avtackning på Dramaten. Alla stora skådespelare på scenen i en kärlekshyllning som lyfte taket. Kristina Lugn läsandes poesi i babymössa, Jan Malmsjö i toppform och Marie Göranzon ackompanjerad av Benny Andersson. Vad mer kan man önska sig?

Årets julklapp 2014: Grönsakssvarv, som man bland annat kan göra zuccini-pasta med.

Bästa ledarskapsvändningen 2014: Annie Lööf har gått från ifrågasatt, förlöjligad och uträknad till att bli alliansens starkaste kort.

Calle Fleur, digitalt ansvarig

Mest intressanta chefshändelsen 2014: I närtid – det politiska käbblet. På sikt – den digitala omställningen. Största förändringen i arbets- och (inte minst) privatlivet sedan industriella revolutionen.

Bästa ledarskapsboken 2014: Helt oödmjuk här, men rekommenderar så klart mitt och Fredrik Emdéns projekt 100 ögonblick som förändrade svenskt ledarskap, nu utgiven som bok. Köp den och boosta mitt ego. Men läs även The Lean Startup – från 2011 men obligatorisk läsning för alla chefer som inte vill bli överkörda 2015.

Mest tänkvärda artikeln på Chef.se 2014: Jag älskar Sara Lombergs reportage om Emad Bayoumy, som har byggt upp ett knäckebrödsimperium i Dalarna utan att kunna läsa eller skriva svenska.

Bästa inspirationskällan 2014: Jordanien, som jag precis kom hem ifrån. Otroliga vyer och gästvänliga människor. Inte minst ett fascinerande (men inte särskilt demokratiskt) ledarskap utövat av kung Abdullah II, som tvingas gå en svår balansgång mellan sina vänner i väst och en alltmer radikal hemmaopinion.

Bästa kulturupplevelsen 2014: Liv Strömquist-pjäsen på Dramaten. Outkast på Way Out West. Och Mapei.

Årets julklapp 2014: God korv och några fina flaskor ale.

Bästa fem raplåtarna senhösten 2014: Kul att ni frågar! Run the Jewels – Close your eyes, Vince Staples – Hands up, Big K.R.I.T. – Soul Food, Jeezy – Enough och J Cole – Fire Squad (samlade i en spellista här).

Cecilia Norrby, redaktionssekreterare

Mest intressanta chefshändelsen 2014: Övergripande: Den politiska ledarkrisen i Sverige. En person: Fredrik Reinfeldt bli osynlig över en natt. Trend: Den digitala omställningen som påverkar allt och alla.

Bästa ledarskapsboken 2014: ”Big data@work”, av Thomas H Davenport. För att ämnet sätter fingret på hur informationsflödet påverkar både innehållet i våra beslut och vårt sätt att fatta dem. Och det ställer helt nya krav på chefen. (Fast nu är det kanske snarare dags att läsa boken om ”fast data”!)

Mest tänkvärda artikeln på Chef.se 2014: ÖB talar ut i Chef om sin utbrändhet.

Bästa inspirationskällan 2014: En kombo av böckerna Talk like TED och The confidence code. Den första: fantastisk inspiration, om inspiration. Den andra: tankeväckande om varför självförtroende är lika viktigt som kompetens för att lyckas och om hur självförtroende egentligen byggs.

Bästa kulturupplevelsen 2014: Hela hösten med SVT:s Babel, med sin suveräna programledare Jessika Gedin. Hon är på riktigt är nyfiken på de människor som hon intervjuar och behärskar konsten att ställa intelligenta och överraskande frågor. Det ger mig som tittare verkliga möten med författarna, som handlar om långt mer än litteratur.

Årets julklapp 2014: Får jag i jul. Långresa med familjen, långt bort. Sol, värme, god mat, upplevelser – och ljuvlig shopping!

Årets hurra 2014: Nobels fredspris till pakistanskan Malala Yousafzai, för hennes kamp för flickors rätt till utbildning. Och till den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi, som arbetat mot barnslaveri och trafficking. Vilken kamp. Vilket mod. Vilka hjältar!

Dan Mårgård, art director

Mest intressanta chefshändelsen 2014: Bernie Eccclestone. I 30 år har han trixat för att behålla ledarskapet i Formel 1, i en stenhårt konkurrensutsatt chefsmiljö som internt benämns pirayaklubben. Nyligen kostade det Bernie en miljard att borsta av sig envetna mutanklagelser. Han betalade kontant via banköverföring efter en vecka.

Bästa ledarskapsboken 2014: Malariamyggor! Sådana kan användas för att trollbinda en publik. Talartipsboken Talk Like TED av Carmine Gallo underhåller.

Mest tänkvärda artikeln på Chef.se 2014: Fördomar om transpersoner? Läs intervjun med varvschefen Pelle Pia Hedberg i Norrtälje och checka av vilka du har kvar.

Bästa inspirationskällan 2014: Johan von Schreeb. Mannen som startade svenska delen av Läkare utan gränser, aktuell med sitt självuppoffrande arbete mot ebolan. Årets svensk enligt tidningen Fokus. Instämmer.

Bästa kulturupplevelsen 2014: Selma Lagerlöf! Tråkig gammal tant? Läs någon av hennes tre memoarböcker från barndomen i Mårbacka och ändra uppfattning. Ordbehandling som glänser.

Årets julklapp 2014: Winsch till personlastterrängbil 903. Alla borde ha en. Valp alltså.

Bästa skälet att hålla sig nere i källaren 2015Jorden går tyvärr under 2015, enligt uttolkare av den mayanska kalendern. Visserligen förutspådde de tidigare att domedagen skulle ske redan 2012, men då gjordes ett förargligt räknefel, beklagas det.

Kristofer Steneberg, redaktionschef

Mest intressanta chefshändelsen 2014: Vladimir Putin går in i Ukraina, får världen emot sig och verkar trivas med det.

Bästa ledarskapsboken 2014: Chefs 100 ögonblick som förändrade svenskt ledarskap.

Mest tänkvärda artikeln på Chef.se 2014: Alla nya mallar och avtal vi lagt ut gratis på chef.se. Nyttigt!

Bästa inspirationskällan 2014: Svenska låtskrivare som abonnerat på Billboards topplisteplaceringar.

Bästa kulturupplevelsen 2014: Falling back to earth av Cai Guo-Qiang på GOMA i Brisbane.

Årets julklapp 2014: Kvalitetstid.

Bästa ledarskapsvändningen 2014: Storbranden i Västmanland, när länsstyrelsen satte in ”Uddas” som chef och skickade hem tidigare ledningen för räddningsarbetet. Reportaget ligger på Chef.se.

Sara Lomberg, reporter

Mest intressanta chefshändelsen 2014: Att David Batra nu har chans att bli Sveriges First Man (och allt som ledde fram till det).

Bästa ledarskapsboken 2014: Mod att vara sårbar. Brené Brown.

Mest tänkvärda artikeln på Chef.se 2014: De två undersökningarna om psykisk ohälsa, först den som visade att hälften av cheferna varit deprimerade någon gång det senaste året (december 2013) och sen den som visade att tre av fyra chefer hjälpt medarbetare som mår dåligt det senaste året. Och cheferna som berättade sina historier i samband med dem.

Bästa inspirationskällan 2014: Cheferna jag intervjuat till vinjetten Personligt i höst. Emad Bayoumi som trots en påtvingad flykt från Egypten, ett dödssjukt barn och att han varken kan läsa eller skriva lyckats bygga upp ett välmående företag och ett starkt varumärke i Pyramidbageriet. Och Helena Wessman, Berwaldhallens nya chef som via sina livskriser växt till en mycket modig ledare som uppmanar medarbetarna att våga prata om prestationsångest och att känna sig otillräcklig.

Bästa kulturupplevelsen 2014: Som småbarnsförälder är det enda jag hunnit med i år min bokklubb, så jag drar till med senaste boken: Naiv Super av Erland Loe – om en existentiell 25-årskris. Funkar fint både som nostalgitripp och för att få distans till 40-årskrisen. En 90-talsklassiker med en enorm portion humor.

Årets julklapp 2014: Lugn för själen och tid för reflektion efter en ovanligt grå, mörk och politiskt turbulent senhöst. Egentid, massage, spa- och yoga-helger, meditationskurs. Floating? Finns det fortfarande?

Bästa talen 2014: Malala Yousafzais passionerade och personliga tal i Oslo efter att hon tagit emot Nobels fredspris som den yngsta personen någonsin. Och Emma Watsons FN-tal om jämställdhet och vad feminism betyder för henne. Det har nu visats över 6 miljoner gånger på Youtube.

Fredrik Emdén, reporter och bokredaktör

Mest intressanta chefshändelsen 2014: Politiken, såklart. Hur ordet ”ansvar” hamnade i allas mun, men tolkades så olika.

Bästa ledarskapsboken 2014: ”Dansa på deadline: uppskjutandets psykologi” av Alexander Rozental och Lina Wennersten. Inte bara för att ämnet ligger mig plågsamt nära till hands, utan för att den är välskriven och handfast utan att bli tråkig, vilket inte är helt vanligt för svenska böcker i genren.

Mest tänkvärda artikeln på Chef.se 2014: Är särskilt stolt över 100 ögonblick, som jag och Calle Fleur skrev och som gick i mål i somras. Underhållning, historia och ledarskap i ett. Nu även som bok!

Bästa inspirationskällan 2014: Gotland. Alltid.

Bästa kulturupplevelsen 2014: Jag åkte till London och såg Monty Python återförenas på scenen. Inte på något sätt nyskapande, men en påminnelse om hur mycket som går att säga med hjälp av humor. Det mesta jag kan om Storbritannien har jag lärt mig av Monty Pythons Flying Circus. För en Python-nörd som jag var detta det största som hänt mig sedan jag intervjuade John Cleese för några år sedan.

Årets julklapp 2014: Vila. Den feta jubileumsutgåvan av Manic Street Preachers’ ”The Holy Bible”. Och tid att äntligen läsa boken om Amazon, ”The Everything Store”.

Bästa synthen 2014: Wulfband.

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden