Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Fråga experten: ”Kan vi fortsätta umgås privat?”

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad
Foto: New old Stock

Fråga: ”Jag har blivit utnämnd till teamledare för en grupp på sju personer där jag tidigare var en i gruppen. En av dessa personer är god vän med mig och vi har umgåtts en hel del privat. Nu när jag är hennes chef känns det viktigt att inte längre ha privat kontakt på grund av risken för att det ska påverka vår yrkesmässiga relation. Jag har tagit upp detta med henne. Hon tycker att jag offrar vår vänskap till förmån för min karriär.

Hur ska jag göra? Kan jag fortsätta umgås med henne eller ska jag avsluta vår privata relation?”

/Jenny

Svar: ”Grattis till din befordran. Det låter som att du får rivstarta ditt nya chefsuppdrag med två klassiska rollkonflikter, du går från medarbetarroll till chefsroll inom en och samma arbetsgrupp samt står inför den svåra gränsdragningen mellan privat och professionell roll.

Ett tips när man kliver upp som chef för tidigare kolleger är att fortsätta vara ödmjuk och personlig i mötet, men inte vara för privat. Det är lätt hänt att bli för strikt och hävda sin position för hårt för att markera rollskiftet. Detta är en hårfin balans som lätt kan slå över i att medarbetare visar motstånd och irritation i stället för tillit.

Vad gäller din goda vän är det viktigt att vårda det förtroende som finns mellan er.

Det är naturligt att det uppstår farhågor kring löneförhandling, målsättning och delegering gentemot någon som även är din vän och oro över vad det kan väcka för känslor.

Mitt råd är att du talar med henne om de risker du ser och att ni tillsammans formulerar spelregler för er relation på arbetet och utanför.

Det går absolut att vara vän med någon som man även jobbar med förutsatt att man tydligt skiljer på rollerna och inte talar om arbetsrelaterade saker eller andra kolleger i den privata rollen.”

/Nishteman Hosseini, leg. psykolog och organisationskonsult, Sandahl Partners

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden