Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Abbe Ibrahim: ”Alla chefer kan göra gott”

Verksamhetsutveckling
Text: Calle Fleur
Publicerad
Abbe Ibrahim. Foto: Pressbild.

Måndag 1 september kommer Hans Rosling, Harry Belafonte, Jason ”Timbuktu” Diakité och en lång rad andra stjärnor till välgörenhetsgalan Operakällaren Trophy i Stockholm, som anordnas till förmån för Unicef.

Initiativtagare till galan är Operakällarens vd Abbe Ibrahim, som under de senaste åren har samlat in över 13 miljoner kronor till Unicef – bland annat genom att skänka en viss summa per varje såld maträtt till den globala välgörenhetsorganisationen. Nu uppmanar han andra chefer i branschen att engagera sig mer.

Varför är det här viktigt för dig?
”Jag ser det som en skyldighet och ett ansvar att göra detta. Vi måste börja agera och dela med oss av våra resurser. Jag brukar avsluta mina föreläsningar med ett citat: ’Om vi i den rika världen inte delar med oss av vår rikedom så kommer de fattiga dela med sig av sin fattigdom’. Precis så är det.”

Många håller säkert med om det, ändå engagerar sig få chefer så mycket i de här frågorna som du gör. Varför är det så, tror du?
”Jag tror delvis det handlar om min bakgrund. Man måste nästan ha känt doften av lidande på nära håll för att känna att det här verkligen är viktigt. Det är hemskt att säga, men vardagen och stressen blockerar överblicken över världen för många. Men om inte du agerar, vem ska då göra det?”

Vad har du för tips för chefer som vill engagera sig mer i välgörenhetsprojekt?
”Börja litet och börja ärligt, det räcker att du hjälper en enda individ. Våra krogar skänker några kronor per såld maträtt, men det finns flera tusen restauranger i Stockholm. Tänk om alla hade kunnat skänka 1 krona per rätt varje dag – tänk vilken kraft det skulle bli! Vi behöver inte vänta på politikerna! Jag vill utmana cheferna på varenda krog, hotell och kafé i Sverige att faktiskt göra någonting.”

Återspeglas det här engagemanget i ditt ledarskap?
”Det tror jag, jag försöker tänka så, men det är också skillnad. Jobb är jobb, det här är ett projekt vid sidan om arbetet. Men jag försöker använda det i mitt arbete, framförallt genom att pusha andra och ge självförtroende åt de som verkligen behöver det.”

Vad ser du mest fram emot på årets upplaga av Operakällaren Trophy?
”Att slå föregående års rekord på fyra miljoner insamlade kronor. Men självklart också att träffa Harry Belafonte, det är en stor pojkdröm, och att vara i samma rum som Hans Rosling och Timbuktu. Jag känner mig nästan som en väskbärare i deras sällskap, haha.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden