Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Små styrelser är mest lönsamma

Kommunikation
Publicerad

Bolag med mindre styrelser ger mer avkastning till aktieägarna än de med stora. Det visar en undersökning som GMI Ratings gjort för Wall Street Journal.

400 bolag med ett marknadsvärde på minst 10 miljarder dollar jämfördes och de med små styrelser (8-10 ledamöter) hade i snitt en 8,5 procentenheter högre avkastning mellan våren 2011 och våren 2014 än sina jämlikar . Bolagen med stora styrelser (12-14 ledamöter) visade däremot 10,85 procentenheters sämre avkastning. Antalet styrelsemedlemmar varierade mellan 9 och 14.

”Du får en mer effektiv överblick över ledningsgruppen med en mindre styrelse. Det finns inget utrymme för överflödiga personer,” säger Jay Millen, chefsrekryterare på DHR International, till WSJ. Tidigare forskning visar att mindre styrelser bland annat är snabbare med att byta ut en vd som inte når målen. Jay Millen ser en trend i att fler bolag vill krympa sina styrelser, men det kan ta tid.

Film-och tv-tjänst-bolaget Netflix har sju ledamöter i sin styrelse. Viktiga ledningsförändringar föregås av vilda debatter i styrelsen, berättar oberoende ledamoten Jay Hoag och menar att det är lättare att komma ner på djupet i en mindre grupp.

Styrelseordförande i General Motors, Theodore ”Tim” Solso tycker att den egna 14 personer stora styrelsen gör mötena svårtydda:

”Ofta säger flera personer samma sak”, säger han.

Kan det då finnas fördelar med en stor styrelse? En person med nära inblick i Bank of America med hela 15 styrelseledamöter menar att det kan vara viktigt med många olika synvinklar och kompetenser i en hårt reglerade bransch som finans.

Läs mer: Smaller boards get bigger returns (Wall street journal).

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden