42. Karin Söder blir Sveriges första kvinnliga partiledare

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad
Karin Söder valdes 1985 till Centerpartiets partiledare. Här syns hon 2012 tillsammans med Maud Olofsson och nuvarande partiledaren Annie Lööf. Foto: Anna Karin Nyman.

Den 10 december 1985.  Det råder splittring inom Centerpartiet, som om bara några månader ska fira 75-årsjubileum. I riksdagsvalet några månader tidigare har Centerpartiets samarbete med Kristdemokraterna (då KDS) skrämt bort många väljare. Partiet har förlorat 13 platser i riksdagen.

Partiledaren Thorbjörn Fälldin, som vid två tillfällen har varit Sveriges statsminister, känner sig sugen på revansch.

Centerpartiets valberedning är däremot sugen på förnyelse.

Och några dagar tidigare har han bittert meddelat sin avgång, med de bevingade orden ”jag är knäckt politiskt, men inte som människa”.

Nu kliver förste vice ordförande Karin Söder fram och tar täten. Därmed har Sverige fått sin första kvinnliga ledare för ett riksdagsparti.

Det politiska ledarskapet är inte nytt för Karin Söder. Hon var utrikesminister i den av Centerpartiet ledda regeringen som hade makten mellan 1976 och 1978. Därefter var hon socialminister mellan 1979 och 1982 (en av hennes mest kända beslut var att stänga Systembolagets butiker på lördagar, något som levde kvar ända till i början av 00-talet).

Dessutom har hon under perioder fått kliva in som ersättare till Fälldin, då ett magsår har tvingat honom att hålla sig borta från rikspolitiken.

Tidigare har hon anmält att hon inte vill fortsätta som vice ordförande efter stämman i juni nästa år.

Det står hon fast vid, säger hon nu.

”Det viktiga för mig nu är att ro skutan det här halvåret”, säger hon som svar på frågan om hon vill bli ordinarie ordförande.

Varför spelar det roll?  I juni 1985 väljs Karin Söder till ordinarie ordförande för Centerpartiet, en post som hon tvingas lämna efter bara två år, på grund av sjukdom.

Hon fortsätter dock vara verksam, bland annat som ordförande för Rädda Barnen och president för Nordiska rådet.

Hennes ställning som pionjär, samhällsdebattör och feminist (även om hon själv hellre pratar om jämlikhet) står orubblig.

 

Vill du läsa mer?


Köp boken 100 ögonblick som förändrade ledarskapet i Sverige
(läs mer om boken genom att klicka på länken).

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden