Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

4 älskade floskler – och vad de kan lära dig

Nu har 365 av de vanligaste ledarskapsflosklerna samlats i en bok. Här är några favoriter som faktiskt kan lära dig något.

Kommunikation
Text: Calle Fleur
Publicerad

Alexander Holmberg, coach och återkommande ledarskapsexpert i Chef, har tillsammans med sina kolleger på Ledarbildarna sammanställt 365 ledarskapsfloskler i en bok.

”Vi har alla en relation till floskler. Hatkärlek. Vi gillar de som ligger oss nära och fnyser åt de som ligger för långt ifrån oss. Ibland påminner de oss om saker vi tappat bort på vägen. Ibland stöttar de en åsikt vi har. Citat och kloka ord blandas med tramsiga förenklade tips. Vi har skrivit egna floskler, tips och tricks. Vi har uppdaterat små klokheter och skapat nya. En floskel för varje dag”, förklarar han idén bakom.

För Chef listar han nu fyra av sina floskelfavoriter – och berättar varför de ändå kan vara värda att ha med sig i bakhuvudet.

1. Det finns så många valda sanningar därute. Hitta det du tror på. Kör!

Alexander Holmbergs kommentar: ”Man kan liksom inte förlora om man gör det man verkligen tror på. Om du i ditt ledarskap fokuserar på det du tror på, då blir det bra. Skriv en egen floskelbok, med dina egna sanningar!”

2. Hellre en chef för gruppen än en grupp chefer.

”I en tid när vi ska ha platta organisationer, coachande ledarskap och fria ramar, så finns det baksidor. Det blir svårare att skapa tydlighet och gränsdragningarna flyter ibland ihop. Vem är chef egentligen? Det är inte helt ovanligt att vi ska rapportera till olika chefer då verksamhetsområden flyter ihop. Vi behöver alla en tydlig ledare. Inte tre.”

3. En bra ledare uppmärksammar de informella ledarna och gör de formella.

”Informella ledare är en resurs i verksamheten. De är engagerade, även om de kanske inte är engagerade på ditt sätt. Ofta har de rätt i sin kritik men inte alltid. Formalisera de informella ledarna, håll dem nära. Det vinner alla på.”

4. Bara för att du springer i korridorerna innebär inte att du får saker gjorda snabbare. Det betyder bara att du springer fort.

”Det är viktigt att förstå och vara medveten över hur mycket vi i vår ledarroll påverkar vår omgivning. Tempo är en av de saker som påverkar mest. En chef som går fort, driver också upp tempot bland medarbetare. Oftast skapar det en onödig stress istället för resultatfokus. Variation vinner! Vet du med dig att du tenderar att gå för fort i korridorerna, sakta ner. Vem vet, kanske du också mår bra av det.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden